Zdravé mastné ryby

Analýza niekoľkých veľkých štúdií zahŕňajúcich účastníkov z viac ako 60 krajín, ktorú vykonali výskumníci z McMasterovej univerzity v Hamiltone v kanadskom Ontariu, potvrdila, že pravidelné konzumovanie mastných rýb môže zabrániť opakujúcim sa kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO) u vysoko rizikových osôb, ktoré už majú srdcové choroby alebo… pokračuj

Rozhodlo jedlo

Nový výskum Helsinskej univerzity naznačuje, že domestikáciu psov je potrebné chápať v zmysle konkurenčného boja o zdroje v obzvlášť nepriaznivom prostredí, ktoré prevládalo v severnej Eurázii počas druhej časti poslednej ľadovej doby pred 29 000 až 14 000 rokmi. Počas zím bol nedostatok rastlinnej potravy,… pokračuj

Autonómna donáška

Startup Refraction odštartoval v meste Ann Arbor (Michigan, USA) úvodný program služby na donášku jedla prostredníctvom autonómnych vozidiel. Donáškové autonómne vozidlo sa dosť odlišuje od vozidiel iných spoločností. Má tri kolesá, dve vpredu a jedno vzadu, pričom všetky pripomínajú kolesá bicykla. Vozidlo je vysoké asi… pokračuj

Kompaktný skener potravín

Nový snímač stanoví stupeň zrelosti kontrolovanej potraviny a určí zložky, ktoré obsahuje. Pravdepodobne každému z nás sa stalo, že v chladničke našiel potraviny, ktoré boli po záruke – po dobe zaručenej trvanlivosti či kvality vyznačenej na obale – a nastal problém, čo s nimi. Veľmi… pokračuj

Stará známa špalda

Pšenica špaldová (hovorovo špalda) je stará plodina, ktorú v minulosti z jej pozície vytlačila klasická ozimná pšenica. V súčasnosti však pozorujeme renesanciu vo využívaní špaldy v ľudskej výžive. História špaldy je veľmi bohatá a siaha do obdobia niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Klasická ozimná… pokračuj