Sladká voda z morskej vody

Ilustračné foto Pixabay

V mnohých suchých pobrežných oblastiach sa odparovaním z oceánu denne stráca veľké množstvo čistej sladkej vody. Táto situácia viedla vedcov z Národnej singapurskej univerzity k vytvoreniu nového hydrogélu, ktorý veľmi efektívne zachytáva vlhkosť z morského vzduchu a potom ho uvoľňuje v podobe pitnej vody. Tím vedcov vyvinul materiál na báze zinku, ktorý má viac ako osemkrát lepšie absorpčné schopnosti než v súčasnosti používané prostriedky. Nový materiál môže absorbovať viac ako štvornásobok svojej suchej hmotnosti v podobe vody, pričom nepotrebuje elektrinu na to, aby sa z neho voda získala späť. Navyše, gél sa môže opakovane použiť viac ako tisíckrát. Pri testoch vedci umiestnili plávajúce zariadenia obsahujúce hydrogél na povrchu oceánu pri pobreží. Ako sa voda odparovala zo slanej vody, gél túto paru zachytával v podobe drobných kvapôčok. Keď sa materiál nasýtil, umiestnili ho do uzavretej sklenej nádoby, ktorá zostala na horúcom slnku. Po zahriatí na 45 – 50 °C hydrogél uvoľnil uloženú sladkú vodu vo forme pary. Tá potom kondenzovala na stenách nádoby, kde sa zhromažďovala v kvapalnej podobe. Náš vynález má veľký potenciál, aby fungoval ako plávajúca farma, ktorá zachytáva vodu, tvrdí spoluautor štúdie Tan Swee Ching. Keď sa gél používa opakovane počas dňa, môže denne vyprodukovať viac ako 10 litrov sladkej vody na kilogram materiálu. Vedci teraz hľadajú spôsoby, ako zvýšiť absorpčnú kapacitu hydrogélu a optimalizovať proces zberu vody.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 09/2019.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Komentáre