Jablká plné baktérií

Podľa výskumu rakúskych vedcov z Technickej univerzity v Štajerskom Hradci (Graz) typické jablko obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií. Najviac baktérií pritom podľa výskumníkov nie je prekvapujúco na šupke, ale v dužine a jadierkach. Vedci však zároveň upokojujú, pretože mikroorganizmy sú dôležité pre našu zdravú… pokračuj

Dialóg baktérií s mozgom

Keď sa začali objavovať prvé informácie o tom, že črevné baktérie dokážu ovplyvňovať ľudský mozog, na tvárach mnohých odborníkov sa objavil široký úsmev. Črevo predsa nekončí v lebečnej dutine. A predsa sú usilovní obyvatelia čreva obdarení schopnosťami, o ktorých už v súčasnosti málokto pochybuje. V Spojených štátoch amerických žijú dve… pokračuj

Koniec stresom?

Vedci len v posledných rokoch objavili zvláštny vzťah medzi baktériami, zápalmi a náladou. Predpokladá sa, že niektoré stavy, ako napríklad depresia, môžu spôsobovať zápalové procesy v mozgu, je však možné, že tieto procesy sa dajú modulovať niektorými baktériami v našom organizme. A práve o to sa pokúsili… pokračuj

Minulosť zachránená pre budúcnosť

Umelecké diela, pozostatky našich slávnych predkov aj písomné dokumenty – svedkovia dávnej minulosti – potrebujú ochranu pred neviditeľným nepriateľom. Mikroorganizmy a plesne môžu zničiť poklady nášho kultúrneho dedičstva. Sú však zodpovedné aj za charakteristické chute našich potravín, ako sú vína či syry. Vedecký tím Laboratória… pokračuj

Pokazené svieti

Detektory patogénov zabudované do plastových fólií by nás mohli jedného dňa ušetriť otravy jedlom. Tím chemického inžiniera Carlosa Filipeho na McMaster University v kanadskom Hamiltone vytvoril nový druh flexibilného obalu pokrytého molekulami, ktoré sa rozsvietia, keď sa dotknú buniek E. coli. Tento typ senzora taktiež… pokračuj

Bakteriofágy – potenciálne liečivá

Bakteriofágy (fágy) sú vírusy, ktoré infikujú baktérie. Patria k najviac rozšíreným organizmom na Zemi a regulovaním množstva baktérií zabezpečujú ekologickú rovnováhu v prírode. Mohli by sa stať zbraňou v boji s bakteriálnymi infekciami. Fágy sú všadeprítomné a možno ich nájsť vo všetkých rezervoároch bakteriálnych hostiteľov,… pokračuj

Ako ochrániť olivovníky

Vedci z britského Centra ekológie a hydrológie (CEH) vytvorili model, ktorý dokáže predpovedať šírenie smrtiacej choroby spôsobenej baktériou Xylella fastidiosa, kvôli ktorej hrozí európskym olivovníkom úplne zničenie. Xylella fastidiosa bola kedysi výhradne americký druh, no v roku 2013 ju objavili vtalianskom Lecce. Od roku 2013… pokračuj

Vtákopysk mikrobiológie

Baktéria Gemmata obscuriglobus, ironicky nazývaná vtákopysk mikrobiológie, je podľa najnovších poznatkov ešte zvláštnejšia, než si vedci mysleli. Ukázalo sa, že obsahuje štruktúry, ktoré sa zvyčajne dajú nájsť len v zložitejších bunkách. Medzinárodný tím z austrálskej Queenslandskej univerzity, vedený profesorom Johnom Fuerstom, ponúkol úplne nový pohľad… pokračuj

Bioinformatika alebo na stope tajomstiev DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory. Jedným z nich je aj bioinformatika. Práca typického mikrobiológa ešte do polovice minulého storočia spočívala v pestovaní baktérií na Petriho miskách v laboratóriu. Mikrobiológovia hľadali optimálnu kombináciu výživných látok v kultivačnom agare, aby mohli popísať životné nároky… pokračuj

Šikovná baktéria

Tím japonských vedcov pod vedením Šosukeho Jošidu z Kjótskeho technického ústavu objavil nový druh baktérií, ktorý produkuje doteraz neznámy enzým rozkladajúci plasty. Už približne 70 rokov sa na svete každoročne vyrobí viac ako 45 miliónov ton plastov známych pod skratkou PET (polyetyléntereftalát). Malá časť z tohto množstva sa… pokračuj