Chemická bezpečnosť potravín

V druhom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave o súčasných aspektoch chemickej bezpečnosti potravín. Problematiku bezpečnosti potravín vníma v súčasnosti spotrebiteľ veľmi citlivo, a to aj v dôsledku neustále… pokračuj

Budúcnosť cereálnych potravín

V prvom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva SPU v Nitre o budúcnosti cereálnych potravín. Vo svojej prednáške objasňuje vedecké koncepty poukazujúce na potenciál v celom reťazci výroby potravín z obilnín. Dostatok potravín považujeme za… pokračuj

Nezdravé potraviny

Európske výskumné centrum JRC analyzovalo trendy v nutričnej kvalite balených potravín a nealkoholických nápojov podľa obsahu cukrov, soli, nasýtených tukov a vlákniny v týchto výrobkoch predávaných v obchodoch po celej Európe. Všetky členské štáty EÚ dávajú svojim občanom odporúčania pre zdravú výživu. Potraviny v obchodoch… pokračuj

Načo nám je nutričné skóre?

Prevencia chronických chorôb si vyžaduje okrem iného aj dodržiavanie zásad zdravej výživy. Aby sa ľudia mohli zodpovedne rozhodovať pri nakupovaní zdravých potravín, potrebujú sa vedieť zorientovať a mať k dispozícii objektívne a zrozumiteľné informácie. Čo im môže pomôcť? Systém Nutri-Score bol vyvinutý práve preto, aby… pokračuj

Enormné plytvanie jedlom

V roku 2019 vyhodili ľudia na našej planéte asi 931 miliónov ton potravín – v priemere ide o 121 kilogramov na osobu. V správe OSN sa odhaduje, že je to 17 % všetkých potravín, ktoré mali spotrebitelia v roku 2019 k dispozícii. Väčšina tohto odpadu… pokračuj

Tuky z prežúvavcov

S blížiacimi sa Vianocami stúpa nielen nákupná horúčka a počet všakovakých receptov, ale aj varovania pred nezdravým stravovaním. Medzi často spomínané nebezpečenstvá v potravinách sa radia aj transmastné kyseliny. Čo sú zač? Tuk je prirodzenou súčasťou potravín, ktoré denne konzumujeme. Niektoré ho obsahujú viac, iné… pokračuj

Porastú rýchlejšie

Zvýšená spotreba potravín spojená s rastúcou globálnou ľudskou populáciou si vyžaduje zlepšenie produktivity poľnohospodárskych plodín. To je možné zvýšením účinnosti fotosyntézy. Tá si vyžaduje karboxyláciu ribulózy-1,5-bisfosfátu (RuBP) katalyzovaním enzýmom RuBisCO (ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza/oxygenáza). Enzým RuBisCO pomocou slnečnej energie pomáha syntéze cukrov z vody a oxidu uhličitého. Pritom… pokračuj

Stará známa špalda

Pšenica špaldová (hovorovo špalda) je stará plodina, ktorú v minulosti z jej pozície vytlačila klasická ozimná pšenica. V súčasnosti však pozorujeme renesanciu vo využívaní špaldy v ľudskej výžive. História špaldy je veľmi bohatá a siaha do obdobia niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Klasická ozimná… pokračuj

Minulosť zachránená pre budúcnosť

Umelecké diela, pozostatky našich slávnych predkov aj písomné dokumenty – svedkovia dávnej minulosti – potrebujú ochranu pred neviditeľným nepriateľom. Mikroorganizmy a plesne môžu zničiť poklady nášho kultúrneho dedičstva. Sú však zodpovedné aj za charakteristické chute našich potravín, ako sú vína či syry. Vedecký tím Laboratória… pokračuj