Ideálne vesmírne jedlo

Vesmírne agentúry, ktoré plánujú dlhšie misie, riešia problém, ako čo najlepšie nakŕmiť ľudskú posádku. Astronauti vo vesmíre spaľujú viac kalórií ako ľudia na Zemi a potrebujú ďalšie živiny, napríklad vápnik, aby zostali zdraví počas dlhodobého pôsobenia mikrogravitácie. Okrem toho si dlhodobé misie budú vyžadovať pestovanie… pokračuj

Dôležitá rovnováha

Množstvo tuku v našom tele závisí od rovnováhy medzi prísunom energie a jej spotrebou. Organizmus si stráži túto rovnováhu mechanizmami spätnej väzby. Tie v období, keď je prísun energie nedostačujúci, podnecujú chuť do jedla a šetrenie energie, a naopak, keď jej je nadbytok, navodzujú pocit… pokračuj

Mýty o chudnutí

Obezita a nadváha podstatne zhoršujú zdravie a kvalitu biologického a sociálneho života ľudí. Preto medzi ľuďmi, na internete aj v literatúre, a občas aj vo vedeckej sfére, nájdeme veľa receptov na chudnutie. O tom, ktoré z nich treba brať s rezervou a prečo, sme sa… pokračuj

Zdravé chudnutie

Paradoxné je, že uskutočnenie ľudského sna, teda odstránenie chudoby, ťažkej manuálnej práce aj nedostatku jedla a súčasne dostatok voľného času, ohrozuje zdravie, kvalitu a dĺžku života ľudí. Väčšinu úmrtí vo svete teraz spôsobujú choroby spojené s metabolickými dysfunkciami. Najvýznamnejšia v tomto smere je nadváha, ktorá… pokračuj

Ťažko nahraditeľné mlieko

Mlieko je univerzálna látka, ktorú je ťažké nahradiť. Dôvody na hľadanie alternatív však existujú. Výroba litra kravského mlieka si vyžaduje približne 9 štvorcových metrov pôdy, 630 litrov vody a vytvára 3,2 kilogramu skleníkových plynov. Podľa údajov OSN v roku 2015 vyprodukoval sektor mlieka a mliečnych… pokračuj

Vplyv výživy na zdravie človeka

V treťom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV o vzťahu výživy a zdravia človeka. Súčasná pandémia, ktorú spôsobil koronavírus, a s ňou súvisiace obmedzenia majú dosah na sociálny život, stravovacie návyky, možnosti športovať, a… pokračuj