Banálna a kultová

Skvelého kuchára nerobia ingrediencie, ale výsledok na tanieri. Obyčajný šalát s rybou a majonézou dobyl pred 70 rokmi Slovensko a v rýchlom občerstvení mu u nás môže konkurovať len máločo. Keby sme výber zúžili na pôvodné slovenské výrobky, medaila by ho určite neminula. Vďaka cukrárovi… pokračuj

Ideálne vesmírne jedlo

Vesmírne agentúry, ktoré plánujú dlhšie misie, riešia problém, ako čo najlepšie nakŕmiť ľudskú posádku. Astronauti vo vesmíre spaľujú viac kalórií ako ľudia na Zemi a potrebujú ďalšie živiny, napríklad vápnik, aby zostali zdraví počas dlhodobého pôsobenia mikrogravitácie. Okrem toho si dlhodobé misie budú vyžadovať pestovanie… pokračuj

Dôležitá rovnováha

Množstvo tuku v našom tele závisí od rovnováhy medzi prísunom energie a jej spotrebou. Organizmus si stráži túto rovnováhu mechanizmami spätnej väzby. Tie v období, keď je prísun energie nedostačujúci, podnecujú chuť do jedla a šetrenie energie, a naopak, keď jej je nadbytok, navodzujú pocit… pokračuj

Mikropôvodcovia chutí syra

Výroba syra je známa už tisíce rokov. Čo však spôsobuje, že niektoré syry, napríklad parmezán, chutia ovocne a iné, napríklad brie a camembert, chutia zemito? Vedci určili konkrétne druhy baktérií, ktoré tieto chuťové zlúčeniny produkujú. Podľa mikrobiológa Moria Ishikawu by zistenia mohli pomôcť výrobcom syrov… pokračuj

Červy s vôňou mäsa

Niektoré druhy hmyzu sú ekologickou náhradou iných živočíšnych bielkovín, pretože na ich chov sa spotrebuje menej pôdy a vody. Mnohým ľuďom sa však predstava chrúmania hmyzu veľmi nepozdáva. Nie je veľa ľudí, ktorí by boli ochotní usmažiť si cvrčkov a zjesť ich, tvrdí biologická antropologička… pokračuj

Teplo, teplejšie, najteplejšie

V predchádzajúcich článkoch našej série sme si objasnili, čo sú kyseliny a aké majú využitie v kuchyni. V nasledujúcich článkoch sa podrobnejšie pozrieme na aplikáciu tepla pri varení. Pod pojmom varenie rozumieme postup úpravy potravín teplom. Tie prejdú postupným zvyšovaním teploty z neuvareného do uvareného… pokračuj

Kto nakŕmi ľudstvo

Súťaž BARS je vedecká súťaž pre študentov stredných škôl z celého Slovenska. Ide o expedičné projekty pod záštitou UNESCO, ktoré Slovenská akadémia vied spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR organizuje už od roku 1993. Víťazný tím minuloročnej súťaže bude mať v lete… pokračuj

Zdravé mastné ryby

Analýza niekoľkých veľkých štúdií zahŕňajúcich účastníkov z viac ako 60 krajín, ktorú vykonali výskumníci z McMasterovej univerzity v Hamiltone v kanadskom Ontariu, potvrdila, že pravidelné konzumovanie mastných rýb môže zabrániť opakujúcim sa kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO) u vysoko rizikových osôb, ktoré už majú srdcové choroby alebo… pokračuj

Rozhodlo jedlo

Nový výskum Helsinskej univerzity naznačuje, že domestikáciu psov je potrebné chápať v zmysle konkurenčného boja o zdroje v obzvlášť nepriaznivom prostredí, ktoré prevládalo v severnej Eurázii počas druhej časti poslednej ľadovej doby pred 29 000 až 14 000 rokmi. Počas zím bol nedostatok rastlinnej potravy,… pokračuj

Autonómna donáška

Startup Refraction odštartoval v meste Ann Arbor (Michigan, USA) úvodný program služby na donášku jedla prostredníctvom autonómnych vozidiel. Donáškové autonómne vozidlo sa dosť odlišuje od vozidiel iných spoločností. Má tri kolesá, dve vpredu a jedno vzadu, pričom všetky pripomínajú kolesá bicykla. Vozidlo je vysoké asi… pokračuj