Kam sa podeli tučniaky?

V Antarktíde zmizla jedna z najväčších kolónií tučniakov cisárskych (Aptenodytes forsteri), v ktorej v posledných desaťročiach každoročne vyvádzalo svoje mláďatá až 25-tisíc vtáčích párov. Podľa vedcov z British Antarctic Survey (BAS) skazu kolónie pravdepodobne spôsobilo nečakane skoré odlomenie sa pobrežného ľadu, na ktorom tučniaky hniezdili.… pokračuj

Mrazuvzdorní otužilci

Tučniak cisársky, odveký obyvateľ Antarktídy, hniezdi v oblastiach s najkrutejšími klimatickými pomermi na Zemi. Tučniak obrovský alebo tučniak cisársky (Aptenodytes forsteri) je najväčší a najťažší zo všetkých druhov žijúcich tučniakov. Podobá sa na tučniaka kráľovského, ale je dvojnásobne ťažší. Dorastá do výšky až 120 centimerov a dospelý jedinec… pokračuj

Vzorní oteckovia

Samičky niektorých druhov živočíchov opúšťajú svoje mláďatá a všetku rodičovskú opateru prenechávajú svojim partnerom – otcom ich spoločného potomstva. Od samčekov, ktoré nie sú od prírody obdarené materinským citom, si táto výlučne ženská rola vyžaduje z ich strany nezriedka invenčné riešenia. Preberajú ju však dobrovoľne –… pokračuj