Ako neplakať v kuchyni

Pomalšie krájanie cibule ostrejšími nožmi znižuje počet slzotvorných kvapôčok, ktoré zelenina vystreľuje do vzduchu, uviedli vedci v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Páchateľom je chemická zlúčenina syn-propanthial S-oxid. Pri krájaní sa bunky roztrhnú a aktivujú chemickú reakciu, ktorá túto zlúčeninu vytvorí. Tá potom vystrelí do vzduchu v spŕške kvapôčok, ktoré sa naviažu na zmyslové nervy v očiach a vyvolajú pálivý pocit nútiaci k slzeniu. Každý sa s tým stretol, poznamenáva fyzik Navid Hooshanginejad zo spoločnosti SharkNinja z Massachusetts. Teraz to dokážeme aj lepšie vysvetliť.

Krájanie červenej cibule na drevenej doske
Foto istockphoto.com/Nicholas77

N. Hooshanginejad s kolegami snímali vysokorýchlostnými kamerami letiace kvapôčky pri rôznych čepeliach krájača. Pod každou vrstvou cibule sú bunky plné tekutiny. Keď nôž zatlačí, bunky rozdrví. Šťava sa nahromadí, pripravená vystreliť, keď šupka praskne. Tupé čepele potrebujú na prerezanie šupky viac sily a pritom rozpučia viac buniek. Rýchle rezy tupými nožmi spôsobili, že kvapôčky vystrekli takmer do výšky 40 metrov. Naopak, pomalšie krájanie ostrejšími čepeľami udržalo príval kvapiek pod úrovňou očí. Zistenia sa podľa N. Hooshanginejada netýkajú iba pohody v kuchyni. Vedcom môžu tiež pomôcť pochopiť, ako sa patogény šíria v iných biologických systémoch.

Zo stránky ScienceNews spracovala Barbora Prikrylová

Viac takýchto článkov a exkluzívneho obsahu môžete získať vďaka predplatnému.

Máte predplatné?