Väčšina svetovej produkcie kávy pochádza iba z dvoch druhov – arabica a robusta. Ich úzka genetická základňa je však čoraz väčším problémom pri klimatických zmenách. Vyššie teploty, suchá a nevyspytateľné počasie ohrozujú úrodu. Riešením môže byť využitie alternatívnych druhov odolnejších proti klimatickým extrémom.

Štúdia publikovaná v časopise Nature Plants dokázala, že liberica, považovaná dosiaľ za jediný druh s dvomi varietami, je v skutočnosti trojica samostatných druhov – Coffea liberica, C. dewevrei (známa aj ako excelsa) a C. klainei. Každý z nich má iné genetické, morfologické aj klimatické adaptácie. Napríklad C. dewevrei lepšie znáša sucho a menej zrážok, zatiaľ čo C. liberica sa prispôsobuje oblastiam s výraznejšími zrážkovými cyklami. Liberica a excelsa majú veľký potenciál pre rozvoj pestovania kávy v oblastiach, ktoré nie sú vhodné pre arabicu ani robustu – najmä v nížinách s teplejším a vlhkejším podnebím, uvádzajú autori.
Hoci liberica tvorí menej než 1 % svetovej produkcie, pestuje sa už napríklad v Ugande, Južnom Sudáne, Indii, Vietname, Malajzii, na Filipínach, v Indonézii či Pacifiku. Ďalší výskum a terénne pokusy, najmä s C. klainei, budú nevyhnutné, tieto druhy však predstavujú nádejné možnosti šľachtenia, ktoré môžu ochrániť kávu pred klimatickou krízou.
Zo stránky Phys.org spracovala Barbora Prikrylová
Viac takýchto článkov a exkluzívneho obsahu môžete získať vďaka predplatnému.
Máte predplatné?
Prihlásiť sa
