Nanozlato vo whisky

Výrobcovia whisky zvyčajne nechávajú liehoviny roky dozrievať v sudoch, aby alkohol absorboval aromatické chemikálie uvoľnené z dreva. Vedci zistili, že pridanie iónov zlata môže odhaliť, koľko chuti už nápoj prijal – ide o vlastnosť nazývanú agedness. Táto metóda by mohla poskytnúť rýchly a lacný test starnutia whisky.

Dozrievanie whisky v sudoch, foto wikipédia/Bbadgett, CC BY-SA 3.0

Maličké množstvo zlata dodá jasnú, výraznú, červenú alebo modrú či fialovú farbu, objasňuje chemik William Peveler z Glasgowskej univerzity v Škótsku. Čím je farba výraznejšia a čím rýchlejšie vzniká, tým je whisky staršia. Majstri miešači robia ochutnávky, aby zistili vek, ale tento proces môže byť náročný. Laboratórne analýzy, ktoré merajú starnutie whisky kontrolou prítomnosti aromatických látok absorbovaných zo sudov a nazývaných kongenéry, zasa môžu byť drahé.
Rôzne chemické látky od neurotransmiterov až po zlúčeniny javorového sirupu môžu v roztoku vyvolať zlučovanie iónov zlata do zlatých nanočastíc. W. Peveler a jeho kolegovia preto vmiešali roztoky obsahujúce ióny zlata v hodnote menej ako jeden cent do rôznych zmesí whisky a vodky. Kým vo vodke nič nevzniklo, ióny vo whisky reagovali s príbuznými látkami a v priebehu niekoľkých minút vytvorili nanočastice. Veľkosť a tvar nanočastíc sa medzi jednotlivými vzorkami líšili, čo spôsobilo, že destiláty rozkvitli rôznymi farbami.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 12/2022. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.