Pažravejší hmyz

Foto Pixabay

S narastajúcimi teplotami a otepľovaním podnebia budú hladné húsenice ešte hladnejšie a ich výskyt bude hojnejší, takže straty plodín spôsobené škodcami môžu narastať. Tvrdí to Curtis Deutsch z Washingtonskej univerzity v Seattle, podľa ktorého bude hmyz čoraz viac ujedať z nášho taniera. Keďže teplota nabudzuje metabolizmus a rozmnožovanie hmyzu, vedci predpokladajú, že každý stupeň Celzia zvyšujúcej sa teploty znamená 10 až 25 % nárast škody pšenice, kukurice a ryže. Hmyz už teraz každý rok zje 8 % svetovej kukurice a pšenice a poškodí 14 % ryže, hovorí C. Deutsch. Ak priemerná globálna teplota Zeme stúpne len o 2 stupne Celzia nad predindustriálnu úroveň, ročná strata plodín by mohla dosiahnuť asi 10 % pri kukurici, 12 % pri pšenici a 17 % pri ryži. To je spolu celková strata asi 213 miliónov ton všetkých troch obilnín. Na rozdiel od cicavcov a vtákov sa hmyz zahrieva alebo schladzuje spolu so svojím okolím. Zvyšovaním teploty tela hmyzu sa zrýchľuje aj jeho metabolizmus. Čím rýchlejšie spaľuje energiu, tým pažravejšie sa hmyz kŕmi a tým skôr sa rozmnožuje. Tropický hmyz je často blízko stropu svojej teplotnej tolerancie, takže miera rozmnožovania v trópoch slabne. V chladnejších teplotných zónach, kde sa pestuje pšenica, má však hmyz väčšiu voľnosť. To robí pšenicu obzvlášť zraniteľnú, dodáva C. Deutsch. Hladnejší hmyz nezničí tieto plodiny úplne, no akákoľvek strata jedla môže mať nepríjemné následky pre ľudí.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.