Ľudský čuch dokáže v pohári whisky rozoznať jemné tóny jabĺk alebo dymu. Vďaka strojovému učeniu sa to môžu naučiť aj počítače. Pri experimente dokázal počítač identifikovať päť hlavných chuťových tónov každej whisky zhodne s chuťami zaznamenanými skupinou ľudských expertov.

Vôňa nápoja je výsledkom plynných molekúl, ktoré sa vznášajú vo vzduchu. V prípade whisky je to viac ako 40 zlúčenín, ktoré vytvárajú vône od vanilkovej cez karamelovú až po dymovú. Vyškolení ľudskí odborníci, ktorí dokážu tieto chuťové tóny rozlíšiť, sa nazývajú Whiskey Masters. Vedci hľadali iné metódy, napríklad pomocou hmotnostných spektrometrov, ktoré identifikujú molekulárne zloženie nápoja. Dostať sa od tohto zloženia k jemnejšiemu dojmu z množstva vôní sa však ukázalo ako ťažké, prezrádza dátový analytik Andreas Grasskamp z Fraunhoferovho inštitútu pre procesné inžinierstvo a baliace techniky v nemeckom Freisingu. Výskumníci preto použili algoritmus strojového učenia.
Predmetom testu bolo 16 vzoriek whisky, sedem amerických a deväť škótskych. Na určenie piatich hlavných chuťových tónov z každej whisky skombinovali štatistický model, ktorý rozlišuje vzorky na základe zistených molekúl, a neurónovú sieť vycvičenú na predpovedanie vôní podľa ich zloženia. Strojové hodnotenia potom porovnali s degustačnými poznámkami Whiskey Masters. Arómy identifikované algoritmom sa zhodovali s ľudským hodnotením.
Zo stránky ScienceNews spracovala BP