Modrá (nie) je dobrá

Ak sa zamyslíme nad farbami v prírode, modrá sa v nej tak často neobjavuje – modrých zvierat a kvetov je veľmi málo, modré oči sú u ľudí zriedkavé. Prečo je to tak? Svet je farebný a pestrý. Cez farby vnímame všetko okolo nás i samých… pokračuj

Rásť alebo nerásť

Rastliny žijú v prostredí, kde sú často vystavené rôznym stresovým faktorom. Keďže sú nepohyblivé, majú vyvinuté špecifické mechanizmy umožňujúce presne rozpoznať mieru stresu. Následne môžu reagovať týmito mechanizmami tak, aby minimalizovali negatívny dosah stresu na organizmus, mohli sa vyvíjať a rozmnožovať. Stres je súčasťou nášho… pokračuj

Nenásytná Adela

Mäsožravé rastliny, ktoré dokážu skonzumovať stavovce, sa považujú skôr za výnimku vyskytujúcu sa len v trópoch. Nedávno sa však mäsožravé chute na stavovce objavili aj pri saracénii purpurovej (Sarracenia purpurea), ktorá žije v miernom pásme v kanadskom prírodnom parku Algonquin. Tejto rastline pojedajúcej hmyz zrazu… pokračuj

Zdravé zrnko

Jačmeň je nenáročná obilnina známa už tisícky rokov. Okrem liečivých účinkov sa dá všestranne využiť v kuchyni a najvýznamnejšiu úlohu zohráva v procese výroby piva a whisky. Archeologické dôkazy o prvom výskyte jačmeňa pochádzajú z obdobia približne 8 500 rokov pred n. l. od Tiberiadskeho… pokračuj

Malé semienko s obrovskou silou

Mak poznali ľudia už v predhistorických dobách nielen ako liek, ale aj ako opojný prostriedok pri mystériách a pitkách. Najstaršie nálezy sú zo 6. tisícročia pred n. l. z oblasti Stredomoria. Dôkazy o využívaní maku ako sedatíva pri bolestivých stavoch a na liečbu kožných defektov… pokračuj

Kanabinoidná pečeňovka

Chemická zlúčenina zvaná PET (perrottetinene) nájdená v pečeňovke (výtrusnej rastline patriacej medzi machorasty) by mohla poskytnúť úľavu od bolesti a zápalu podobne ako THC (tetrahydrocannabinol) vyskytujúci sa v marihuane, ale bez omamných účinkov. PET a THC – substancia meniaca vnímanie – majú totiž podobnú molekulárnu… pokračuj

Primát chleba a piva

Obilniny ľudia spracúvali odpradávna. Piekli z nich chlieb a varili pivo už tisíce rokov pred vznikom plne rozvinutej produkcie potravín. Nové archeologické vykopávky v severovýchodnom Jordánsku a v severnom Izraeli posúvajú výrazne hlbšie do minulosti počiatky využívania dvoch hlavných potravín. Chlieb a pivo sú doteraz tradičnými položkami jedálneho lístka takmer… pokračuj

Unikátna konopa siata

V našich zemepisných šírkach sa konopa siata pestovala odpradávna. V čase svojho využívania vo svetovom poľnohospodárstve bola najdôležitejšou surovinou pre tisícku výrobkov a vyrábala sa z nej väčšina celosvetovej produkcie vlákna, látok, olejov na svietenie, papiera, kadidla, vôní a liekov. Podľa niektorých odborníkov doposiaľ nepoznáme… pokračuj

Ovsené zdravie na tanieri

Ovos sa kedysi považoval za potravinu chudobných. No aj vďaka nemu ľudia prežili ťažšie obdobia. V súčasnosti prežíva veľký návrat a vracia sa aj do každodenného jedálneho lístka. Ovos siaty (Avena sativa L.) je stará plodina. Prvé dôkazy o jeho výskyte siahajú do bronzovej doby.… pokračuj

Kvitnúca jar v Malej Fatre

Každé ročné obdobie má v Malej Fatre svoje čaro, ale prechádzka či túra v jarnom období, keď sú zakvitnuté lesné prieseky, tiesňavy, rokliny, podhorské lúky či hole, zanechá v nás nezabudnuteľný zážitok. Malá Fatra patrí do Fatransko-tatranskej oblasti Západných Karpát. Pôdorys pohoria predstavuje nepravidelnú elipsu… pokračuj