Obojstranná závislosť

Človek si o sebe myslí – a vo všeobecnosti sa tak aj správa –, že je pánom tvorstva. Vedel by však prežiť bez rastlín? Čím by sa živil, keby rastliny neexistovali? Ako by vyzeralo jeho životné prostredie, keby nebolo rastlín? Je život človeka závislý od… pokračuj

Stromy do neúrodnej pôdy

Teka obrovská je jedným z najcennejších stromov obnovy tropických lesov, no v kyslých pôdach prudko sa zvažujúcich tropických území sa jednoducho často nedokáže uchytiť. Ukázalo sa však, že domorodé druhy stromov Panamy takéto problémy nemajú a na daných územiach predstavujú podstatne lepšiu voľbu na obnovu… pokračuj

Adela už večerala

Mäsožravé rastliny sú v podstate obyčajné rastliny, ktoré si z času na čas pochutnajú na nejakom mäsku. Neživia sa však šunkou, či nebodaj ľuďmi, ale zväčša hmyzom a výnimočne malými stavovcami. V každom ekosystéme majú rastliny svoje nezastupiteľné miesto. Vďaka svojej schopnosti vyrábať organické látky… pokračuj

Patria rastliny do vyššej ligy?

Rastlinná ríša je oveľa zaujímavejšia, ako by sa nám zdalo. V máji 2016 bola vo vedeckom časopise Plant Physiology publikovaná správa, že rastliny sú schopné reagovať na dotyk. Okrem toho začínajú vedci akceptovať a modernými výskumnými metódami potvrdzovať skutočnosť, že rastliny medzi sebou komunikujú chemickou… pokračuj

10 × NAJ za rok 2016

Majú rovnakú adresu ako my, no o ich existencii ani netušíme. Na planéte Zem žijú svoj život stvorenia, ktoré sú pre nás stále neznáme. Vedci postupne objavujú nové druhy rastlín a živočíchov a o skutočnej diverzite života predsa len získavame akú-takú predstavu. Preto je nesmierne… pokračuj

Prečo kvety voňajú?

Väčšina biologických organizmov využíva čuch a prchavé arómogenné látky na vyhľadanie zdrojov potravy, na uniknutie pred potenciálne toxickými potravinami alebo škodlivým prostredím, ba dokonca aj ako komunikačný nástroj. Prchavé látky, ktoré človek vníma pozitívne, označujeme ako vôňa alebo aróma, a ako pach, prípadne zápach, ak je vôňa nepríjemná. Aromatické látky prijímajú čuchové receptory, ktorými… pokračuj

Iné ako ostatné

Orchidey sú známe pomerne častým výskytom najrozličnejších abnormít. Najčastejšie sa prejavujú rôznymi farebnými mutáciami alebo odchýlkami v stavbe kvetu a vo vegetatívnych častiach rastlín.  Niektoré z odlišností sú dedičné. Znamená to, že orchidey sa normálne rozmnožujú a ich abnormity môžeme pozorovať dlhodobo. Výskyt iných je… pokračuj

Prečo sú rastliny mäsožravé

Nová štúdia o mäsožravých rastlinách z oblasti Austrálie, Ázie a Ameriky ukázala, že stravovacie návyky všetkých týchto šeliem sa vyvinuli až prekvapujúco podobne. Rastliny sa stali mäsožravcami, pretože sa potrebovali dostať k nevyhnutnému hnojivu. Jednotlivé skúmané rastliny síce delia obrovské geografické vzdialenosti a ich vývoj… pokračuj

Krásne, ale smradľavé

Moderné techniky umožnili dopestovať v austrálskych botanických záhradách jedinečnú zbierku tých najzáhadnejších, najúžasnejších a najsmradľavejších rastlín na svete.   Na začiatku unikátnej zbierky zmijovcov titanských (Amorphophallus titanum) v botanických záhradách Južnej Austrálie boli len tri semienka, získané v roku 2006. Výsledkom ich kultivovania je populácia… pokračuj

Rast koncetrácie CO2 spomalili rastliny

Nárast koncentrácie oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére sa nedávno spomalil – a to aj napriek tomu, že vďaka ľudskej činnosti sa do ovzdušia vypúšťa čoraz väčšie množstvo tejto zlúčeniny. Vďačíme za to zvýšenej absorpcii skleníkových plynov rastlinami. Zmeny v rozsahu fotosyntézy a respirácie ekosystémov Zeme vytvorili až nečakane… pokračuj