Budúcnosť je kaktus

Mnohí vedci sú presvedčení, že suché oblasti budú v dôsledku klimatických zmien čoraz suchšie. Podľa nedávno zverejnenej štúdie sa vedci z Nevadskej univerzity v Rene domnievajú, že kaktus známy ako kaktusová hruška či pichľavá hruška (Opuntia ficus-indica) môže byť vďaka svojím vlastnostiam schopný poskytovať palivo… pokračuj

A ľady sa pohli…

Vedecký tím z britskej Leedskej univerzity, ktorý ako prvý uskutočnil prieskum globálnych strát ľadu na Zemi pomocou satelitných údajov, zistil, že rýchlosť, akou sa roztápa ľad na celej planéte, sa zvyšuje. Medzi rokmi 1994 až 2017 sa stratilo 28 biliónov ton ľadu, čo zodpovedá 100… pokračuj

Obytné lapače uhlíka

Svetová pandémia zdanlivo prekrýva iné globálne problémy, lenže tie nezmiznú iba preto, lebo na ne prestaneme myslieť. Klimatická zmena naďalej hrozí tým, že sa nám vymkne z rúk svojou rýchlosťou práve tak, ako hrozila pred príchodom koronavírusu. Snaha o dosiahnutie uhlíkovej neutrality zostáva preto aktuálna.… pokračuj

Svedectvo stromov

Vedci pod vedením prof. Ulfa Büntgena z Katedry geografie Cambridgeskej univerzity použili vzorky z viac ako 9 000 živých a mŕtvych stromov za posledné dve tisícročia, aby tak z pozorovania letokruhov získali presné ročné záznamy teplôt v Severnej Amerike a Eurázii. Ukázalo sa, že za… pokračuj

Krajina v rukách človeka

Rastúci počet obyvateľov Zeme a stúpajúce nároky na potraviny, energiu a suroviny vyvolávajú čoraz intenzívnejšie využívanie všetkých dostupných zdrojov. Pri získavaní potravín a surovín sme plne závislí od produkčnej kapacity Zeme, pričom dominantná je produkcia súše. Súš produkuje ročne asi 115 × 109 ton suchej… pokračuj

Odhad masy snehu

Je známe, že zvyšovanie povrchových teplôt vedie k podstatnému zníženiu rozsahu aj trvania snehovej pokrývky, čo má priamy súvis s množstvom vody zadržanej v napadanom snehu. Pokiaľ ide o energiu, zavlažovanie a pitnú vodu, milióny ľudí sa spoliehajú na topiaci sa sneh. Presnejšie informácie o… pokračuj

Teplý južný pól

Južný pól sa za posledných 30 rokov oteplil o viac ako trojnásobok globálneho priemeru. Vyplýva to z výskumu, ktorý viedol profesor meteorológie Ohijskej univerzity Ryan Fogt. Môže sa zdať, že južný pól je izolovaný od toho, čo sa deje vo zvyšku sveta. Lenže zrazu tu… pokračuj

Aby Slnko neotepľovalo

Vedci z Harvardovej a Yalovej univerzity navrhujú zatieniť Slnko, aby zredukovali globálne otepľovanie. Priebeh počasia na našom území v letných i jesenných mesiacoch by sme mohli považovať za akúsi názornú ukážku toho, že globálne otepľovanie sa dotýka aj takého malého územia, akým je naše Slovensko.… pokračuj

Pivo v ohrození?

Jačmenný slad – kľúčová ingrediencia v pive – je obzvlášť citlivý na vyššie teploty a sucho, ktoré by mali vďaka klimatickým zmenám rásť. A dôsledok? V porovnaní s priemernou úrodou od roku 1981 do 2010 by celosvetová úroda jačmeňa mohla do roku 2099 následkom extrémnejších… pokračuj

Pažravejší hmyz

S narastajúcimi teplotami a otepľovaním podnebia budú hladné húsenice ešte hladnejšie a ich výskyt bude hojnejší, takže straty plodín spôsobené škodcami môžu narastať. Tvrdí to Curtis Deutsch z Washingtonskej univerzity v Seattle, podľa ktorého bude hmyz čoraz viac ujedať z nášho taniera. Keďže teplota nabudzuje… pokračuj