Ryžová genetika

Vedci zvýšili výnosy čínskej odrody ryže až o 40 %, keď do nej vložili druhú kópiu jedného z jej vlastných génov. Táto zmena jej pomáha absorbovať viac hnojív, zrýchľuje fotosyntézu a kvitnutie.

Foto Pixabay

Biotechnológovia už roky márne hľadajú jednotlivé gény, ktoré zvyšujú výnos plodín. V poslednom čase sa ich záujem presunul na gény, ktoré riadia iné gény, a teda viaceré aspekty, napríklad príjem živín z pôdy, tempo fotosyntézy a smerovanie zdrojov z listov do semien. Modifikácia jedného takéhoto regulačného génu v kukurici prináša o 10 % vyššiu úrodu – v porovnaní s nárastom o 1 %, ktorý sa dosahuje tradičným šľachtením.
Tím fyziológa plodín Wenbina Zhoua z Čínskej akadémie poľnohospodárskych vied preskúmal 118 regulačných génov ryže, ktoré kódujú proteíny dôležité pre fotosyntézu. Našli 13 génov, ktoré sa aktivovali, keď sa ryža pestovala v pôde chudobnej na dusík; niektoré viedli až k štvornásobnému zvýšeniu príjmu dusíka. Do odrody ryže s názvom Nipponbare vložili extra kópiu jedného z génov, známeho ako OsDREB1C, zatiaľ čo v iných rastlinách ho vyradili. Rastliny s extra kópiami OsDREB1C rástli rýchlejšie a mali dlhšie korene. Vylepšená ryža pestovaná na poli dva až tri roky priniesla vyššie výnosy na troch miestach v Číne s podnebím od mierneho až po tropické.

Zo stránky Science spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 9/2022. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.
Komentáre