Pivo v ohrození?

Ilustračné foto Pixabay

Jačmenný slad – kľúčová ingrediencia v pive – je obzvlášť citlivý na vyššie teploty a sucho, ktoré by mali vďaka klimatickým zmenám rásť. A dôsledok? V porovnaní s priemernou úrodou od roku 1981 do 2010 by celosvetová úroda jačmeňa mohla do roku 2099 následkom extrémnejších klimatických zmien klesnúť až o 17 %. Tento pokles by mohol viesť v priemere až k zdvojnásobeniu ceny v niektorých krajinách, poznamenal vedec z Kalifornskej univerzity a spoluautor štúdie Steven Davis. Podľa štúdie by však aj konzumácia piva mohla celosvetovo klesnúť v priemere o 16 %. Výsledky štúdie sú založené na počítačovej simulácii navrhujúcej klimatické podmienky. Podľa predpovede najmiernejšej klimatickej zmeny by priemerná svetová úroda jačmeňa postupne klesla aspoň o 3 % a priemerné ceny by stúpli asi o 15 %. Iné plodiny, ako sú kukurica, pšenica, sója a hrozno, sú tiež ohrozené stúpaním priemerných teplôt, ako aj škodcami, ktorých výskyt rastie s nestálym počasím. Pivári však majú stále nádej – štúdia totiž nevzala do úvahy technologické inovácie, ani genetické vychytávky, ktoré by plodiny mohli zachrániť.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 12/2018.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.

Komentáre