Budúcnosť je kaktus

Mnohí vedci sú presvedčení, že suché oblasti budú v dôsledku klimatických zmien čoraz suchšie. Podľa nedávno zverejnenej štúdie sa vedci z Nevadskej univerzity v Rene domnievajú, že kaktus známy ako kaktusová hruška či pichľavá hruška (Opuntia ficus-indica) môže byť vďaka svojím vlastnostiam schopný poskytovať palivo… pokračuj

Ostro sledované úrody

Satelitné údaje, ktoré vysielajú rôzne vesmírne misie zo vzdialených svetov, neslúžia len na získanie nových vedomostí o vesmíre, ale vylepšujú aj život na Zemi. Vesmírna technika a aplikácie sa používajú na riešenie problémov v zdravotníctve, školstve, klimatológii, ľudskej migrácii či v poľnohospodárstve. V súčasnosti sa… pokračuj

Odolnejšie rastliny

Vedci z Nottinghamskej univerzity zistili, ako uclacyaníny z rodiny modrých meďnatých proteínov v koreňoch rastlín riadia príjem minerálov a vody, čo je objav, ktorý by mohol zlepšiť toleranciu poľnohospodárskych plodín ku klimatickým zmenám a znížiť potrebu chemických hnojív. Uclacyaníny sú životne dôležité pri vytváraní Casparianovho… pokračuj

Až od bronzovej doby

Populáciám mladšej kamennej doby (neolit) sa už dávnejšie pripisuje revolúcia v poľnohospodárskych postupoch v celej Európe. Nová štúdia však naznačuje, že ľudská činnosť viedla k významným zmenám európskej krajiny až v bronzovej dobe o niekoľko tisícročí neskôr. Vedci z Kodanskej univerzity a britskej Plymouthskej univerzity… pokračuj

Porastú rýchlejšie

Zvýšená spotreba potravín spojená s rastúcou globálnou ľudskou populáciou si vyžaduje zlepšenie produktivity poľnohospodárskych plodín. To je možné zvýšením účinnosti fotosyntézy. Tá si vyžaduje karboxyláciu ribulózy-1,5-bisfosfátu (RuBP) katalyzovaním enzýmom RuBisCO (ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza/oxygenáza). Enzým RuBisCO pomocou slnečnej energie pomáha syntéze cukrov z vody a oxidu uhličitého. Pritom… pokračuj

Unikátna konopa siata

V našich zemepisných šírkach sa konopa siata pestovala odpradávna. V čase svojho využívania vo svetovom poľnohospodárstve bola najdôležitejšou surovinou pre tisícku výrobkov a vyrábala sa z nej väčšina celosvetovej produkcie vlákna, látok, olejov na svietenie, papiera, kadidla, vôní a liekov. Podľa niektorých odborníkov doposiaľ nepoznáme… pokračuj

Skryté tváre poľnohospodárstva

Industrializácia a globalizácia poľnohospodárstva, pestovanie bioenergetických plodín na výrobu biopalív, ako aj plodín na export výrazne menia svetové poľnohospodárstvo. Ľudia pracujúci v tejto oblasti musia hľadať nové prístupy k hospodáreniu aj kvôli klimatickej zmene. Všeobecný tlak na zvyšovanie produkcie poľnohospodárstva dostáva farmárov v rozvojových krajinách do ťažkej situácie. V rámci… pokračuj

Agrofotovoltika a dve úrody

Pod stožiarmi s fotovoltickými článkami farmári pestujú poľnohospodárske plodiny. Poľnohospodársku pôdu považuje väčšina krajín za jedno zo svojich najväčších bohatstiev. Efektívne využívanie tejto pôdy na pestovanie poľnohospodárskych plodín, zeleniny a niektorých druhov ovocia sa považuje za jeden z hlavných pilierov potravinovej sebestačnosti krajiny. V súvislosti… pokračuj

Krehké európske obilniny

Tvrdnutie obilnín je biofyziologický proces, pri ktorom získavajú oziminy odolnosť proti nízkym teplotám, aby mohli prežiť mrazy počas zimného spánku. Nová štúdia Spoločného výskumného centra Európskej únie (JRC) však ukázala relatívne slabú odolnosť väčšiny plodín Európskej únie s výnimkou častí Fínska, Švédska a pobaltských štátov. Problémom je,… pokračuj