Streptokok alergikov

Senná nádcha vzniká, keď alergény, napríklad peľ alebo plesne, vyvolávajú v nosových priechodoch zápalovú reakciu, ktorá vedie k svrbeniu, kýchaniu a pretekajúcemu hlienu. Vedci analyzovali zloženie mikrobiálnej populácie v nosoch 55 ľudí, ktorí trpia sennou nádchou, a 105 ľudí, ktorí ňou netrpia. V nosovom mikrobióme… pokračuj

Mikropôvodcovia chutí syra

Výroba syra je známa už tisíce rokov. Čo však spôsobuje, že niektoré syry, napríklad parmezán, chutia ovocne a iné, napríklad brie a camembert, chutia zemito? Vedci určili konkrétne druhy baktérií, ktoré tieto chuťové zlúčeniny produkujú. Podľa mikrobiológa Moria Ishikawu by zistenia mohli pomôcť výrobcom syrov… pokračuj

Skamenenie ako zbraň

Na ničenie baktérií odolných proti liekom používajú antibiotiká poslednej záchrany taktiku mýtickej Medúzy: skamenenie. Vedci z Bazilejskej univerzity vo Švajčiarsku zistili, že trieda antibiotík nazývaných polymyxíny kryštalizuje bunkové membrány baktérií. Kryštály v tvare medových plástov menia zvyčajne pružnú kožu mikróbov z tukových molekúl na tenké… pokračuj

Následky prežitia moru

Genetický variant, ktorý zvyšoval schopnosť Európanov prežiť čiernu smrť pred stáročiami, môže prispievať k zápalovému ochoreniu, ktorým trpia ľudia v súčasnosti. Ničivá vlna ochorenia ušetrila tých, ktorí mali variant zvaný ERAP2. Ten je však už vedcom známy tým, že zvyšuje pravdepodobnosť vzniku Crohnovej choroby, pri… pokračuj

Odolné mikróby

Mikróby odolné žiareniu by mohli žiť pod povrchom Marsu stovky miliónov rokov a pretrvať vďaka chladným a suchým podmienkam červenej planéty. Okrem toho, že je tam chladno a sucho, povrch Marsu je neustále bombardovaný kozmickým žiarením, nabitými časticami a inou radiáciou z vesmíru. Vysušenie predlžuje… pokračuj

Zmŕtvychvstanie baktérií

Baktérie idú pri zvládaní ťažkých čias do extrémov: zoskupia sa, vybudujú okolo svojej DNA obal podobný pevnosti a vypnú všetky známky života. Keď sa situácia zlepší, ich spiace spóry môžu povstať zo zdanlivej smrti. Ako však rozoznajú, kedy nastal ten vhodný čas? V prípade spór… pokračuj

Rodisko čiernej smrti

V roku 1347 sa mor prvýkrát dostal do Európy na lodiach prepravujúcich tovar z územia Zlatej hordy v Čiernom mori. Nákaza sa rozšírila a zapríčinila skon až 60 % obyvateľstva v epidémii známej ako čierna smrť. Prvá vlna sa potom rozšírila do päťstoročnej, tzv. druhej… pokračuj

Aróma nebezpečenstva

Vôňa geosmínu je nezameniteľná: šíri sa vzduchom po letnom daždi alebo nám naplní nos pri práci na záhrade. Je to zemitá vôňa vlhkej pôdy a podľa vedcov má aj osobitný účel. Tvoria ju baktérie, ktoré sú producentmi toxínov, a je varovaním pre červa Caenorhabditis elegans,… pokračuj

Obrnené baktérie

Baktérie Clostridioides difficile sa zvyknú premnožiť v črevách ľudí, ktorí predtým užívali antibiotiká na liečbu iných infekcií. Ak antibiotiká vyradia príliš veľa dobrých baktérií, môžu vyviesť z rovnováhy mikrobiálny systém čreva a umožniť baktérii C. difficile, ktorá spôsobuje hnačky, prevziať kontrolu. Samotná C. difficile je… pokračuj

Stopy patogénov

Tragická smrť 6-ročného chlapca v ranostredovekom Anglicku poskytla vedcom najstaršiu stopu patogénu Haemophilus influenzae typu b. Ide o najstarší diagnostikovaný prípad bakteriálnej infekcie nazývanej Hib. Ďalší potvrdený prípad sa vyskytol až o viac ako 1 300 rokov neskôr v roku 1892, keď bol H. influenzae… pokračuj