Malé oteplenie, veľké dôsledky

V rámci nového experimentu sa ukázalo, že oteplenie Antarktického oceánu len o 1 až 2 °C, by viedlo k obrovským zmenám miestneho morského života. Gail Ashtonová z britského Antarctic Survey a Smithsonian Environmental Research Center priznala, že výsledky experimentu ju šokovali – pri oteplení len… pokračuj

Horúčava robí z lariev vegetariánov

Jednu z najväčších hrozieb pre biodiverzitu predstavujú zmeny klímy. Postupným zvyšovaním globálnej teploty sú najviac postihnuté obojživelníky. Tím vedcov z univerzít v portugalskom Lisabone a švédskej Uppsale študoval, ako vlny horúčav ovplyvňujú voľbu potravy pri troch druhoch žiab, vyskytujúcich sa na Pyrenejskom  polostrove. Obojživelníky sú… pokračuj

Vplyv živín na biodiverzitu

Neprirodzená rovnováha živín ovplyvňuje rozmanitosť rastlinných i živočíšnych druhov – biodiverzitu. Zistil to prvý globálny celosvetový experiment, ktorý viedol profesor Stan Harpole z Nemeckého centra pre výskum integračnej biodiverzity (iDiv) a lipského Výskumného inštitútu (UFZ). V rámci tohto experimentu vedci otestovali vplyv zvýšeného množstva živín v pôde na trávnaté… pokračuj

Ekosystém zóny Clarion-Clipperton

Vedci nedávno odhalili bohatú a rozmanitú biodiverzitu morských tvorov na dne zóny Clarion-Clipperton (CCZ) v subtropickej oblasti severného Tichého oceánu. V tejto zóne s rozlohou asi deväť miliónov štvorcových kilometrov sa nachádzajú hlbokomorské ložiská rudných surovín, najmä polymetalických konkrécií (útvarov, ktoré vznikli zhlukom hmoty do podoby… pokračuj

Kritická strata biodiverzity

Na 58 percentách povrchu Zeme už klesla úroveň biodiverzity pod takzvaný bezpečný limit. Strata biodiverzity teda dosiahla už na viac než polovici zemského povrchu úroveň, keď začína byť otázne, či ekosystémy týchto území vôbec dokážu uživiť miestnu ľudskú populáciu. Tim Newbold z University College London uvádza,… pokračuj