Príroda v plastovej dobe: Ako mikroplasty ovplyvňujú rastliny?

Čo majú spoločné Antarktída, materské mlieko, Himaláje, veľryba a mrkva? Na prvom stupni základnej školy je správnou odpoveďou to, že sa v slovách nachádza písmeno a. Sofistikovanejšia odpoveď (alebo dôsledok vyprchania kľúčových vedomostí zo ZŠ a nutnosť zaloviť vo vodách vysokoškolských poznatkov) je, že sa v nich potvrdila… pokračuj

Vulkanická krása

Ak patríte medzi tých, ktorí si dovolenkové destinácie vyberajú s dostatočným predstihom, tak v jarných mesiacoch budúceho roku odporúčam milovníkom suchozemskej flóry a fauny návštevu Liparských ostrovov. Približne od marca do mája je ideálne obdobie na pozorovanie väčšiny druhov rastlín a živočíchov, ktoré sa na týchto ostrovoch sopečného pôvodu… pokračuj

Neviditeľná súčasť života

Botanika je s nami všade, aj keď si to často neuvedomujeme. O tom, ako ovplyvňuje náš každodenný život a ako sa v súčasnosti prepája s modernými technológiami, sme sa rozprávali s Eliškou Gbúrovou Štubňovou, kurátorkou na oddelení botaniky Prírodovedného múzea SNM. Čo vás priviedlo k botanike a špeciálne k práci kurátorky v Prírodovednom múzeu SNM?… pokračuj

Ako rastliny páchnu

Niektoré rastliny zapáchajú akoby hnijúcim mäsom, čo im pomáha prilákať muchy na opeľovanie. Podľa japonských vedcov vytvárajú vďaka úpravám v jednom géne zápach, ktorý zvyčajne produkujú baktérie živiace sa rozkladajúcimi sa telami. Vedci pomocou biochémie a molekulárnej genetiky zistili, že rovnaký evolučný trik si vyvinuli… pokračuj

Ruža bola najprv žltá

Červené ruže, symbol lásky, boli v minulosti žlté, naznačuje analýza vedcov z Pekinskej lesníckej univerzity v Číne. Ruže všetkých farieb patria do rodu Rosa, ktorý je členom čeľade Rosaceae. Rekonštrukcia odhalila, že všetky cesty siahajú k spoločnému predkovi. Ruže sú najrozšírenejšími okrasnými rastlinami. V súčasnosti… pokračuj

Keď zakvitnú Javorníky

Oranžové, žlté, biele či fialové? Na jar hýri pohorie Javorníky na západnej hranici Slovenska s Českom všetkými farbami. Množstvo rozkvitnutých rastlín patrí medzi vzácne, často až kriticky ohrozené druhy. Rastú v lesoch, ale aj na lúkach a pasienkoch, ktoré tam vznikli v minulosti po masívnom… pokračuj

Záhrada ružovej grófky

Ruža je pozoruhodne rozmanitá rastlina. Známych je najmenej stopäťdesiat druhov iba medzi divými ružami a viac ako tridsaťtisíc ďalších kultivarov, teda vypestovaných odrôd. Niektoré z nich nesú meno našej rodáčky Márie Chotekovej. Paradoxne, odrody, ktorá nesú jej meno, Mária Henrieta Choteková (1863 – 1946) sama… pokračuj

Hlodavce, záchranári hôr

Erupcia hory Saint Helens v máji 1980 bola najničivejšia sopečná udalosť v americkej histórii, ktorá si vyžiadala 57 obetí a spôsobila ohromujúce ekologické škody. Tvárou v tvár devastácii boli vedci otvorení netradičným nápadom, ktoré by mohli urýchliť proces obnovy. Vypustili tam teda na jeden deň… pokračuj

Zelenina pod dynamickým svetlom

Vertikálne pestovanie plodín pod umelým osvetlením so stabilnou intenzitou môže priniesť viac potravín na štvorcový meter a spotrebovať menej pôdy a vody ako tradičné farmy. Táto technika je však energeticky náročná a drahá. Výskumníci navrhli počítačový program, ktorý riadi osvetlenie tak, aby optimalizoval fotosyntézu aj… pokračuj

Probiotiká pre rastliny

Keď sa spýtate ktoréhokoľvek milovníka rastlín na výborné hnojivo, často odpovie: Droždie. Droždie obsahuje mikroorganizmy (kvasinky), ktoré pozitívne vplývajú na rast a úrodu. Keď si však chceme vedecky vysvetliť, prečo je to tak, musíme sa pozrieť na pôdu a jej zloženie. Špecifická oblasť pôdy, odborne… pokračuj