Jedy v krvi

Vedci identifikovali proteín, ktorý pomáha jedovatým žabám bezpečne hromadiť toxíny. Alkaloidné zlúčeniny, ako napríklad kofeín, robia kávu a čaj chutnými, ale vo veľkých množstvách môžu byť škodlivé. U ľudí dokáže ich malé množstvá metabolizovať pečeň. Drobné žabky konzumujú v potrave oveľa toxickejšie alkaloidy, ale namiesto… pokračuj

Protilátka na otravu

Muchotrávky zelené (Amanita phalloides) sú zodpovedné za väčšinu úmrtí na otravy hubami na svete. Príznaky sa môžu objaviť až šesť hodín po požití a ak sa človek okamžite nelieči, toxíny poškodzujú pečeň a obličky, čo môže viesť do 48 hodín k smrti. Ľudia sa dosiaľ… pokračuj

Nástrahy lesa

Pobyt v lese má nielen pozitívne účinky, ale môže spôsobiť aj nežiaduce závažné zdravotné problémy. Globálne otepľovanie, extrémne tropické horúčavy a suchá spôsobili okrem iných negatívnych následkov aj premnoženie hemofágového lietajúceho hmyzu v našich lesoch, na pasienkoch, lúkach a iných miestach v prírode. Nebezpečná muška… pokračuj

Pozor na červenajúce bedle a bedličky

Po celom svete pribúdajú kazuistiky o mykointoxikáciách VII. typu týmito hubami, ale aj diskusie medzi mykológmi a praktickými hubármi, ktorí tieto huby roky konzumujú bez akýchkoľvek ťažkostí. Červenajúce bedle, teda bedle s červenajúcou dužinou po narezaní alebo pri poranení plodnice, sa donedávna spoločne uvádzali v… pokračuj

Život na vysokej nohe

Keď sa vás leto opýta, čo ste robili v zime, môžete sa pochváliť, že ste sa učili rozoznávať huby. Mnohí ľudia majú pred hubami rešpekt, čo je pochopiteľné, preto je dôležité venovať ich poznávaniu náležitú pozornosť. Medzi naše najznámejšie a najobávanejšie druhy húb patria muchotrávky.… pokračuj

Pesticídy – ochrana či hrozba?

V súčasnosti je aplikácia pesticídov na ničenie škodcov a buriny takmer nevyhnutná z hľadiska ochrany a zvýšenia výnosov poľnohospodárskych plodín. Pesticídy sa stali primárnym nástrojom v modernom poľnohospodárstve. Sú však skutočne iba pomocníkmi? V posledných desaťročiach prispeli pesticídy k výraznému vzrastu úrody ovocia, zeleniny a… pokračuj

Pozor na sekundárne otravy jedlými hubami

V letnom období sa objavilo v zdravotníckych zariadeniach viacero prípadov otráv hubami. Niektorí lekári si ich nevedeli vysvetliť, pretože pacienti skonzumovali iba čerstvo nazbierané jedlé huby. Ukázalo sa, že išlo o sekundárne pravé otravy hubami. Živá príroda, teda všetky živé organizmy, ktoré študuje biológia, sa… pokračuj