Chemická bezpečnosť potravín

V druhom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave o súčasných aspektoch chemickej bezpečnosti potravín. Problematiku bezpečnosti potravín vníma v súčasnosti spotrebiteľ veľmi citlivo, a to aj v dôsledku neustále… pokračuj

Dejiny písané Zemou

V marcovej vedeckej kaviarni sa dozviete, ako geologické procesy ovplyvňovali a doteraz vplývajú na naše dejiny. Hosťom podujatia bude Peter Bačík z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a Ústavu vied o Zemi SAV. Mnohé udalosti, ktoré považujeme za ľudský zásah do dejín, boli často iba… pokračuj

Budúcnosť cereálnych potravín

V prvom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva SPU v Nitre o budúcnosti cereálnych potravín. Vo svojej prednáške objasňuje vedecké koncepty poukazujúce na potenciál v celom reťazci výroby potravín z obilnín. Dostatok potravín považujeme za… pokračuj

Krása baktérií na molekulárnej úrovni

Spóry môžu byť pre človeka nebezpečným zdrojom chorôb a infekcií, no zároveň dokážeme pre ne nájsť využitie v biotechnológiách a potravinárstve. O tom, ako spóry vznikajú, ktorý spôsob ich využitia je bezpečný, ako funguje tento komplexný proces a kam až siaha výskum, sa dozviete viac… pokračuj

Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné?

Hosťom februárovej online vedeckej cukrárne na tému Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné? bude Silvia Schmidtová z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV.   Vo svojej prednáške sa bude venovať rakovine vo všeobecnosti, prečo vzniká, či sa jej dá vyhnúť a zameria sa aj na… pokračuj

Vývoj nízkoenergetickej vákuovej sušiarne

Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín bude venovaná januárová online vedecká kaviareň. Jej hosťom bude odborník v oblasti výrobnej techniky Ľubomír Šooš. Na sušenie obilnín sa používa veľa viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo… pokračuj

Laserové diaľkomery v robotike

V poslednej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o umelej inteligencii hovorí Martin Dekan z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU v Bratislave o laserových diaľkomeroch. Laserové diaľkomery, nazývané aj lidary, a ich rôzne modifikácie sa stávajú bežnou súčasťou elektroniky okolo nás. Kedysi… pokračuj

Prečo v biológii potrebujeme modelové organizmy?

Hosťom januárovej online vedeckej cukrárne bude Viktor Demko z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV. Vo svojej prednáške bude hovoriť o tom, na čo nám slúžia tzv. modelové organizmy, s ktorými pracujú vedci v laboratóriu. Ako príklad uvedie kvasinky, červa C. elegans alebo muchu drozofilu. Konkrétne… pokračuj

Umelá inteligencia v hrách je o zážitkoch

V šiestej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE hovorí Michal Ferko z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave o umelej inteligencii v hrách. Umelá inteligencia sa vo videohrách vyskytuje za účelom vytvárania dojmu uveriteľného… pokračuj

Cesta umelej inteligencie k súčasnému optimizmu aj strachu

V piatej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE hovorí profesorka Mária Bieliková z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií o vývoji umelej inteligencie a súčasných výzvach. Za vznik umelej inteligencie (AI, angl. Artificial Intelligence) sa považuje rok 1956, kedy sa tento pojem začal používať v… pokračuj