MEDicína

Jednou z potravín, ktoré hojne používame v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Môže pomáhať napríklad pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi medom z mesta a… pokračuj

Cesta k liečbe migrény

O príčinách vzniku a priebehu migrény, jednej z najčastejších príčin bolesti hlavy, ako aj o jej rôznych prejavoch, porozpráva v novembrovej Vede v CENTRE vo štvrtok 24. novembra o 17.00 h v CVTI SR Peter Valkovič z Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Migréna je komplexné… pokračuj

Psychologické laboratórium virtuálnej reality

V rámci tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. až 13. novembra, môžete zažiť interaktívnu prednášku Psychologické laboratórium virtuálnej reality. Podujatie Utorok s virtuálnou realitou bude jednou z hlavných akcií Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Podujatie bude rozdelené… pokračuj

Monitoring sucha

Čo spôsobuje sucho? Ako prebieha monitoring, vďaka ktorému vieme včas zareagovať a minimalizovať jeho prípadné škody a negatívne vplyvy? Tejto téme bude venovaná októbrová Veda v CENTRE, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra 2022 o 17.00 h v Univerzitnej knižnici v Bratislave na Ventúrskej… pokračuj

Dejiny písané Zemou

V marcovej vedeckej kaviarni sa dozviete, ako geologické procesy ovplyvňovali a doteraz vplývajú na naše dejiny. Hosťom podujatia bude Peter Bačík z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a Ústavu vied o Zemi SAV. Mnohé udalosti, ktoré považujeme za ľudský zásah do dejín, boli často iba… pokračuj

Krása baktérií na molekulárnej úrovni

Spóry môžu byť pre človeka nebezpečným zdrojom chorôb a infekcií, no zároveň dokážeme pre ne nájsť využitie v biotechnológiách a potravinárstve. O tom, ako spóry vznikajú, ktorý spôsob ich využitia je bezpečný, ako funguje tento komplexný proces a kam až siaha výskum, sa dozviete viac… pokračuj

Vývoj nízkoenergetickej vákuovej sušiarne

Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín bude venovaná januárová online vedecká kaviareň. Jej hosťom bude odborník v oblasti výrobnej techniky Ľubomír Šooš. Na sušenie obilnín sa používa veľa viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo… pokračuj

Varovania pred krízami

Hosťom októbrovej vedeckej kaviarne bude Filip Ostrihoň z Ekonomického ústavu SAV, ktorý bude vo svojej prednáške hovoriť o systémoch monitorovania ekonomických rizík a o tom, ako takéto systémy pomáhajú pri predvídaní hrozieb v budúcnosti. Podobne ako je to pri ohrození povodňami a zemetraseniami, aj v hospodárskej… pokračuj

Mutanti okolo nás

Hosťom Letného špeciálu vedeckej kaviarne bude Dominika Fričová z Neuroimunologického ústavu SAV. Hovoriť bude o objave v oblasti DNA mikroorganizmov, tzv. CRISPR, a aj o tom, ako sa tento systém uplatnil pri tvorbe mutácií v molekulárnej biológii, a či ho možno zneužiť pri génovom inžinierstve.… pokračuj

Udržateľná ekonomika v turbulentných časoch

Ľudská spoločnosť v súčasnosti čelí závažnej spoločenskej dileme: Čo bude po pandémii covid-19 s našou ekonomikou? Ako čeliť ďalším globálnym výzvam, ako je klimatická zmena?  Interdisciplinárny vedný odbor ekologická ekonómia sa zaoberá interakciou človeka v prírode a možnými stratégiami adaptácie na globálne zmeny. Jeho podstatou… pokračuj