Chladničky na kolesách

Evolúcia má zmysel pre humor. Tisíce rokov bolo jednou z našich hlavných túžob zahriať sa. Keď sme boli na cestách, vzdychali sme za teplom domova a symbolom bezpečia aj zdravia bolo teplé jedlo. Karta sa odrazu obracia. Klimatizácia sa stará, aby naše moderné domovy tým… pokračuj

Mýty o chudnutí

Obezita a nadváha podstatne zhoršujú zdravie a kvalitu biologického a sociálneho života ľudí. Preto medzi ľuďmi, na internete aj v literatúre, a občas aj vo vedeckej sfére, nájdeme veľa receptov na chudnutie. O tom, ktoré z nich treba brať s rezervou a prečo, sme sa… pokračuj

Mikropôvodcovia chutí syra

Výroba syra je známa už tisíce rokov. Čo však spôsobuje, že niektoré syry, napríklad parmezán, chutia ovocne a iné, napríklad brie a camembert, chutia zemito? Vedci určili konkrétne druhy baktérií, ktoré tieto chuťové zlúčeniny produkujú. Podľa mikrobiológa Moria Ishikawu by zistenia mohli pomôcť výrobcom syrov… pokračuj

Ťažko nahraditeľné mlieko

Mlieko je univerzálna látka, ktorú je ťažké nahradiť. Dôvody na hľadanie alternatív však existujú. Výroba litra kravského mlieka si vyžaduje približne 9 štvorcových metrov pôdy, 630 litrov vody a vytvára 3,2 kilogramu skleníkových plynov. Podľa údajov OSN v roku 2015 vyprodukoval sektor mlieka a mliečnych… pokračuj

Ako sa zorientovať v diétach?

V siedmom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK v Bratislave o alternatívnych formách výživy. Alternatívne formy výživy mnohí poznáme skôr pod názvom diéty – paleolitická diéta, ryžová diéta či keto diéta – ich zoznam… pokračuj

Kuchyňa neskorého stredoveku

V šiestom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Nádaská z Archívu Staré Mesto Bratislava a Centra celoživotného vzdelávania EU v Bratislave o stredovekej kuchyni. Stredoveká kuchyňa nebola vôbec chudobná na suroviny. Bola pestrofarebná a používalo sa v nej mnoho… pokračuj

Kto nakŕmi ľudstvo

Súťaž BARS je vedecká súťaž pre študentov stredných škôl z celého Slovenska. Ide o expedičné projekty pod záštitou UNESCO, ktoré Slovenská akadémia vied spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR organizuje už od roku 1993. Víťazný tím minuloročnej súťaže bude mať v lete… pokračuj

Netradičné zdroje potravín

V piatom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Eva Ivanišová z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre o alternatívnych zdrojoch potravín. Potravinové a poľnohospodárske systémy sú v súčasnosti výrazne ovplyvňované faktormi, ktoré ohrozujú ich budúcu udržateľnosť. Naproti tomu rastúca… pokračuj

Sedavý spôsob života a zdravie

Vo štvrtom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Boris Bajer z Centra výživy a tréningu o vplyve sedavého spôsobu života na naše zdravie. Sedavý spôsob života je fenoménom súčasnosti a hlboko zasahuje do zdravotného stavu nášho organizmu. Mnoho ľudí tento… pokračuj

Vplyv výživy na zdravie človeka

V treťom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV o vzťahu výživy a zdravia človeka. Súčasná pandémia, ktorú spôsobil koronavírus, a s ňou súvisiace obmedzenia majú dosah na sociálny život, stravovacie návyky, možnosti športovať, a… pokračuj