Porastú rýchlejšie

Zvýšená spotreba potravín spojená s rastúcou globálnou ľudskou populáciou si vyžaduje zlepšenie produktivity poľnohospodárskych plodín. To je možné zvýšením účinnosti fotosyntézy. Tá si vyžaduje karboxyláciu ribulózy-1,5-bisfosfátu (RuBP) katalyzovaním enzýmom RuBisCO (ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza/oxygenáza). Enzým RuBisCO pomocou slnečnej energie pomáha syntéze cukrov z vody a oxidu uhličitého. Pritom… pokračuj

Stará známa špalda

Pšenica špaldová (hovorovo špalda) je stará plodina, ktorú v minulosti z jej pozície vytlačila klasická ozimná pšenica. V súčasnosti však pozorujeme renesanciu vo využívaní špaldy v ľudskej výžive. História špaldy je veľmi bohatá a siaha do obdobia niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom. Klasická ozimná… pokračuj

Minulosť zachránená pre budúcnosť

Umelecké diela, pozostatky našich slávnych predkov aj písomné dokumenty – svedkovia dávnej minulosti – potrebujú ochranu pred neviditeľným nepriateľom. Mikroorganizmy a plesne môžu zničiť poklady nášho kultúrneho dedičstva. Sú však zodpovedné aj za charakteristické chute našich potravín, ako sú vína či syry. Vedecký tím Laboratória… pokračuj