Čomu čelia naše rieky?

V prvej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o životnom prostredí hovorí profesor Vladimír Kováč o problémoch našich vôd. Človek žije v suchozemskom prostredí, a tak je prirodzené, že široká verejnosť vníma skôr environmentálne ohrozenia, ktoré sa týkajú jeho prirodzeného prostredia, napríklad globálnu… pokračuj

Farby a očné klamy

Hosťom májovej online vedeckej kaviarne na tému Farby a očné klamy (nielen) drahých kameňov bude docent Peter Bačík z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a Ústavu vied o Zemi SAV. Podľa najväčšieho barda slovenskej ľúbostnej poézie Andreja Sládkoviča je dvojica zamilovaných ako tie božie plamene,… pokračuj

Čo je keramika? Neznámy svet materiálov

Májová online vedecká cukráreň bude na tému Čo je keramika? Neznámy svet materiálov. Na podujatí vystúpi profesor Dušan Galusek, riaditeľ Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá (FunGlass) na Trenčianskej univerzite v Trenčíne. Keramika je materiál, ktorý poznáme všetci. Alebo si to aspoň myslíme. U väčšiny… pokračuj

Zelený betón

Vďaka svojej tvarovateľnosti v tekutom stave a schopnosti tuhnúť a tvrdnúť je betón nenahraditeľným základným stavebným materiálom univerzálnym na všetky typy pozemného a inžinierskeho staviteľstva. Betón v ekonomicky vyspelých krajinách predstavuje približne dve tretiny spotreby všetkých konštrukčných stavebných materiálov. V roku 2020 sa globálne vyprodukovalo viac ako 20 miliárd… pokračuj

Prečo sa v čase krízy zvyšuje viera v nezmysly?

V siedmej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o vírusoch vysvetľuje Vladimíra Kurincová Čavojová, ako sa šíria hoaxy v čase pandémie.  Niekedy sa zdá, že sa s nástupom pandémie akoby roztrhlo vrece s rôznymi nezmyslami. Zo sociálnych sietí na nás vyskakuje jedna hlúposť za druhou.… pokračuj

Ako funguje čuch a chuť, a prečo tigrovi nechutia sladkosti

Aprílová online vedecká cukráreň bude na tému Ako funguje čuch a chuť, a prečo tigrovi nechutia sladkosti. Na podujatí vystúpi Ján Bakoš z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV.  Hoci čuch a chuť sú počas bežného života trochu podceňované zmysly v porovnaní s významom zraku… pokračuj

Vakcíny kontra vírusy – víťaz berie všetko

V šiestej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o vírusoch hovorí neuroimunológ Norbert Žilka o vakcínach proti ochoreniu covid-19.  Vírusy patria k najrafinovanejším patogénom. Dokážu víťaziť nad ľudským imunitným systémom, pokiaľ naše telo nie je dostatočne pripravené na ich príchod. Vakcíny školia imunitný… pokračuj

Aký je rozdiel medzi prírodným a umelým vírusom?

V piatej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o vírusoch hovorí virológ Boris Klempa o reverznej genetike a jej rizikách.  Čo sú vírusy? Vírusy sú predmetom niekedy až filozofických debát, pretože sú skutočne niečím, čo je na rozhraní živého organizmu a chemickej zlúčeniny.… pokračuj

Ako začínajú čísla: Benfordov zákon

Čísla získané z reálneho sveta majú niekedy prekvapivé správanie. Ak si napríklad vypíšeme počty obyvateľov všetkých krajín, ako často budú podľa vás tieto počty začínať na jednotku?   A ako to vyzerá s prvými ciframi v číslach z daňových výkazov, veľkostí krajín, základných fyzikálnych konštánt… pokračuj

Syntetická biológia a jej boj proti vírusom

V štvrtej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o vírusoch hovorí Miroslav Gašpárek o tom, ako nám syntetická biológia pomáha bojovať s vírusmi. Syntetická biológia, ktorá je jednou z najmladších inžinierskych disciplín, sa zaoberá dizajnom a úpravami živých i neživých biologických systémov. V… pokračuj