Železanmi proti znečisteniu

Témou júnovej vedeckej cukrárne boli príprava a vlastnosti železanu ako silného ekologického oxidovadla na použitie v znečistenom prírodnom a priemyselnom prostredí. Prednáška Jána Híveša, riaditeľa Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov FCHPT STU v Bratislave, predstavuje túto skupinu látok, v ktorých sa atóm železa vyskytuje… pokračuj

UI a autonómne vozidlá

Ivana Budinská, riaditeľka Ústavu informatiky SAV, sa vo svojej prednáške venuje problematike umelej inteligencie a autonómnych vozidiel. Umelá inteligencia zasiahla do automobilového priemyslu na rôznych úrovniach. Vývoj autonómnych, samoriadiacich vozidiel nie je možný bez podpory technológií a metód umelej inteligencie a cloudových služieb. Okrem samotného vozidla sa… pokračuj

Daň za komfort

Hosťom druhej májovej online vedeckej cukrárne bude dr. Ing. František Simančík, vedúci aplikačného centra Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV. Prednáška bude venovaná paradoxu spočívajúcemu v úsilí ľudstva po rastúcom komforte, ktoré však s vysokou pravdepodobnosťou vyústi do extrémnych environmentálnych problémov. Zhruba pred 200 rokmi… pokračuj

Elektronika – ZÁZRAK DNEŠKA

Žijeme v dobe informačných technológií. Málokto z mladých si však uvedomuje, že vo svojom tablete či telefóne ukrýva väčší výkon, než mala k dispozícii bežná univerzita pred 20 rokmi. Zázrak elektroniky sa blíži k novej etape svojho vývoja.  V májovej vedeckej cukrárni 24. 5. 2016 o 9.00 h v konferenčnej miestnosti… pokračuj

Európsky TÝŽDEŇ TVORIVOSTI

Európsky týždeň tvorivosti je nová iniciatíva, ktorú podporuje Európska komisia. Konať sa bude v týždni od 30. mája do 5. júna a jej koordináciu na Slovensku zabezpečuje Fablab Bratislava.  Cieľom Európskeho týždňa tvorivosti je podporiť povedomie o význame vzdelania, tvorivosti a inovácií na všetkých školách v Európe a tiež vytvoriť… pokračuj