Čo je keramika? Neznámy svet materiálov

Májová online vedecká cukráreň bude na tému Čo je keramika? Neznámy svet materiálov. Na podujatí vystúpi profesor Dušan Galusek, riaditeľ Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá (FunGlass) na Trenčianskej univerzite v Trenčíne. Keramika je materiál, ktorý poznáme všetci. Alebo si to aspoň myslíme. U väčšiny… pokračuj

Ako funguje čuch a chuť, a prečo tigrovi nechutia sladkosti

Aprílová online vedecká cukráreň bude na tému Ako funguje čuch a chuť, a prečo tigrovi nechutia sladkosti. Na podujatí vystúpi Ján Bakoš z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV.  Hoci čuch a chuť sú počas bežného života trochu podceňované zmysly v porovnaní s významom zraku… pokračuj

Potrebujeme jadrovú energiu?

Marcová online vedecká cukráreň bude na tému Potrebujeme jadrovú energiu? Na podujatí vystúpi Stanislav Hlaváč z Fyzikálneho ústavu SAV.  V súčasnosti sa živo diskutuje o klimatických zmenách, ich príčine a možných riešeniach. Prednášajúci sa pokúsi analyzovať situáciu s klimatickými zmenami, spotrebou energie a možnými riešeniami… pokračuj

Biodiverzita v čase globálnych zmien

Vo februárovej online vedeckej cukrárni sa bude hovoriť o stave biodiverzity slovenských lesov. Človek využíva prírodné zdroje počas celej svojej existencie, avšak príchod priemyselnej revolúcie, rast celosvetovej populácie, rozvoj technológií a globalizácia spôsobili prudký vzostup negatívnych vplyvov človeka na život na Zemi. Ťažba surovín, znečistenie,… pokračuj

Ako nás vnímanie dáva „do pohybu“

V januárovej online vedeckej cukrárni poukáže MUDr. Fedor Jagla, CSc. na všetky interakcie medzi jedincami, jedincom a prostredím, jedincom a zvieratami, ktoré závisia od tzv. senzori-motorických integrácií. Teda na integrovaní informácií zo zmyslových orgánov s mechanizmami, ktoré riadia pohybovú aktivitu organizmu. A to nielen pohybovú… pokračuj

Os mozog-črevo

Hosťom decembrovej online vedeckej cukrárne na tému Os mozog-črevo: Ako výživa a trávenie ovplyvňujú naše nálady a myslenie bude doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Správna výživa je dôležitá, to vieme všetci. No aká výživa je naozaj… pokračuj

Písané na hodváb

Hosťom októbrovej online vedeckej cukrárne na tému Čína od pradávna až po súčasnosť bude Mgr. Daniela Zhang Cziráková, PhD., vedecká pracovníčka na Ústave orientalistiky SAV v Bratislave. Čína je jediná staroveká civilizácia, ktorá pretrvala až do súčasnosti. Obýva ju približne to isté obyvateľstvo a používajú čínske písmo, ktoré,… pokračuj

Nosič energie pre budúcnosť

Hosťom septembrovej online Vedeckej cukrárne bol doktorand na Katedre energetickej techniky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (SjF TUKE) Ing. Lukáš Tóth. Pripravil si prednášku o vodíku, jeho vlastnostiach, histórii využitia (vesmírne lety, zbrane, doprava), ako aj o metóde jeho výroby v súčasnosti a budúcnosti.… pokračuj

Železanmi proti znečisteniu

Témou júnovej vedeckej cukrárne boli príprava a vlastnosti železanu ako silného ekologického oxidovadla na použitie v znečistenom prírodnom a priemyselnom prostredí. Prednáška Jána Híveša, riaditeľa Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov FCHPT STU v Bratislave, predstavuje túto skupinu látok, v ktorých sa atóm železa vyskytuje… pokračuj

UI a autonómne vozidlá

Ivana Budinská, riaditeľka Ústavu informatiky SAV, sa vo svojej prednáške venuje problematike umelej inteligencie a autonómnych vozidiel. Umelá inteligencia zasiahla do automobilového priemyslu na rôznych úrovniach. Vývoj autonómnych, samoriadiacich vozidiel nie je možný bez podpory technológií a metód umelej inteligencie a cloudových služieb. Okrem samotného vozidla sa… pokračuj