Ako nás vnímanie dáva „do pohybu“

V januárovej online vedeckej cukrárni poukáže MUDr. Fedor Jagla, CSc. na všetky interakcie medzi jedincami, jedincom a prostredím, jedincom a zvieratami, ktoré závisia od tzv. senzori-motorických integrácií. Teda na integrovaní informácií zo zmyslových orgánov s mechanizmami, ktoré riadia pohybovú aktivitu organizmu. A to nielen pohybovú… pokračuj

Os mozog-črevo

Hosťom decembrovej online vedeckej cukrárne na tému Os mozog-črevo: Ako výživa a trávenie ovplyvňujú naše nálady a myslenie bude doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Správna výživa je dôležitá, to vieme všetci. No aká výživa je naozaj… pokračuj

Písané na hodváb

Hosťom októbrovej online vedeckej cukrárne na tému Čína od pradávna až po súčasnosť bude Mgr. Daniela Zhang Cziráková, PhD., vedecká pracovníčka na Ústave orientalistiky SAV v Bratislave. Čína je jediná staroveká civilizácia, ktorá pretrvala až do súčasnosti. Obýva ju približne to isté obyvateľstvo a používajú čínske písmo, ktoré,… pokračuj

Nosič energie pre budúcnosť

Hosťom septembrovej online Vedeckej cukrárne bol doktorand na Katedre energetickej techniky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (SjF TUKE) Ing. Lukáš Tóth. Pripravil si prednášku o vodíku, jeho vlastnostiach, histórii využitia (vesmírne lety, zbrane, doprava), ako aj o metóde jeho výroby v súčasnosti a budúcnosti.… pokračuj

Železanmi proti znečisteniu

Témou júnovej vedeckej cukrárne boli príprava a vlastnosti železanu ako silného ekologického oxidovadla na použitie v znečistenom prírodnom a priemyselnom prostredí. Prednáška Jána Híveša, riaditeľa Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov FCHPT STU v Bratislave, predstavuje túto skupinu látok, v ktorých sa atóm železa vyskytuje… pokračuj

UI a autonómne vozidlá

Ivana Budinská, riaditeľka Ústavu informatiky SAV, sa vo svojej prednáške venuje problematike umelej inteligencie a autonómnych vozidiel. Umelá inteligencia zasiahla do automobilového priemyslu na rôznych úrovniach. Vývoj autonómnych, samoriadiacich vozidiel nie je možný bez podpory technológií a metód umelej inteligencie a cloudových služieb. Okrem samotného vozidla sa… pokračuj

Daň za komfort

Hosťom druhej májovej online vedeckej cukrárne bude dr. Ing. František Simančík, vedúci aplikačného centra Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV. Prednáška bude venovaná paradoxu spočívajúcemu v úsilí ľudstva po rastúcom komforte, ktoré však s vysokou pravdepodobnosťou vyústi do extrémnych environmentálnych problémov. Zhruba pred 200 rokmi… pokračuj

Klikni na vedu

Veda z pohodlia domova? YouTube kanál Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) predstavuje jednu z možností ako relaxovať a rozširovať si obzory zároveň. Desiatky záznamov z prednášok, portrétov slovenských vedcov či dokumentárnych filmov a neustále pribúdajúce časti úspešných sérií, prestavujú hodiny kvalitne stráveného času. V budúcnosti pribudnú nové formáty, ktoré si isto obľúbia všetci,… pokračuj

Plný vianočný stôl

Hosťom vedeckej cukrárne v utorok 10. 12. 2019 o 9.00 h v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A na Patrónke v Bratislave bude Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV. Pripravila si prednášku o obezite a zdravej strave. Na prednáške sa bude hovoriť o tom,… pokračuj