História robotiky

Peter Hubinský z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU priblíži v májovej vedeckej cukrárni, aká bola cesta od stredovekých automatov po robotizované automobilky. Od starovekých bájí cez stredoveké automaty, prvé priemyselné roboty zo 60. rokov až po súčasnosť. Prednáška sa bude zameriavať na históriu robotiky,… pokračuj

Mozog potrebuje pohyb

Barbara Ukropcová, vedúca Centra pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV, priblíži v aprílovej vedeckej cukrárni, prečo mozog potrebuje pohyb. Pohyb je jedným z nástrojov evolúcie a prostriedkov na udržanie zdravia. A keďže sme jedno telo – jedna duša, pravidelná dávka dostatočne intenzívneho pohybu je veľmi prospešná… pokračuj

Počítačové spracovanie slovenčiny

Hosťom marcovej online vedeckej cukrárne s názvom Ako technológie pomáhajú pri spracovaní slovenčiny a čo vieme naučiť umelú inteligenciu? bude Radovan Garabík z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV v Bratislave. Na prínos moderných technológií v jazykovede sa dá pozerať z dvoch strán. Na jednej strane nám počítačové… pokračuj

Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné?

Hosťom februárovej online vedeckej cukrárne na tému Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné? bude Silvia Schmidtová z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV.   Vo svojej prednáške sa bude venovať rakovine vo všeobecnosti, prečo vzniká, či sa jej dá vyhnúť a zameria sa aj na… pokračuj

Prečo v biológii potrebujeme modelové organizmy?

Hosťom januárovej online vedeckej cukrárne bude Viktor Demko z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV. Vo svojej prednáške bude hovoriť o tom, na čo nám slúžia tzv. modelové organizmy, s ktorými pracujú vedci v laboratóriu. Ako príklad uvedie kvasinky, červa C. elegans alebo muchu drozofilu. Konkrétne… pokračuj

Materiály pre udržateľné využívanie energie

O technických materiáloch, ktoré v doterajšej histórii ľudstva najviac prispeli k efektívnejšiemu získavaniu, uskladňovaniu a využívaniu energie, bude hovoriť vo svojej prednáške v rámci decembrovej vedeckej cukrárne Jaroslav Jerz z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV v Bratislave. V prednáške sa dozviete o tom, ktorými smermi by sa mohol… pokračuj

Antropocén a environmentálna filozofia

Novembrová online vedecká cukráreň bude na tému Antropocén a environmentálna filozofia. Na podujatí vystúpi Richard Sťahel, riaditeľ Filozofického ústavu SAV v Bratislave. Koncept antropocénu vychádza z poznania rozsahu vplyvu ľudstva na geologické, evolučné a klimatické procesy planetárneho systému. Vznikol síce v geológii a vo vedách… pokračuj

Plyny v našom tele

O tom, ako sa toxické látky starajú o naše srdce a cievy, porozpráva vo svojej prednáške v rámci októbrovej vedeckej cukrárne Soňa Čačányiová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Centra experimentálnej medicíny SAV. Cievna stena a najmä jej vnútorná výstelka – endotel, sú významnými producentmi… pokračuj

Hlavolamy a fyzika

O tom, čo nám príroda dovolí vypočítať, porozpráva vo svojej prednáške v rámci septembrovej vedeckej cukrárne Daniel Nagaj z Fyzikálneho ústavu SAV. Je niečo, čo nedokážu ani počítače budúcnosti? Dokážeme nasimulovať všetko, čo nám napadne? Vyriešiť efektívne všetky hlavolamy a hrať dokonale šach aj go?… pokračuj

História ukrytá pod vodou

Júnová online vedecká cukráreň bude na tému História ukrytá pod vodou. O archeológii pod vodnou hladinou prídu porozprávať Miroslava Daňová a Klaudia Daňová. Voda je zdrojom života. Uvedomovali si to ľudia už od pradávna, preto svoje sídla zakladali v blízkosti riek, v pobrežných oblastiach morí a na brehoch… pokračuj