Fyziklání Online 2023

Ak vás fascinujú fyzika, fungovanie okolitého sveta, radi čelíte novým výzvam a nezastraší vás ani na prvý pohľad zložitejší problém, tak si nenechajte ujsť už trinásty ročník súťaže Fyziklání Online, ktorý prebehne v stredu 22. novembra 2023 v čase od 17.00 do 20.00 h. O… pokračuj

READYCON Slovensko 2022

Najväčšie online podujatie prinášajúce aktuálne poznatky o meniacom sa trhu práce a trendoch v jednotlivých odboroch priamo do tried stredných škôl po celom Slovensku sa uskutoční už 27. októbra 2022. Ako nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí? Ako sa zorientovať na trhu práce… pokračuj

Ako sa zorientovať v diétach?

V siedmom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK v Bratislave o alternatívnych formách výživy. Alternatívne formy výživy mnohí poznáme skôr pod názvom diéty – paleolitická diéta, ryžová diéta či keto diéta – ich zoznam… pokračuj

Kuchyňa neskorého stredoveku

V šiestom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Nádaská z Archívu Staré Mesto Bratislava a Centra celoživotného vzdelávania EU v Bratislave o stredovekej kuchyni. Stredoveká kuchyňa nebola vôbec chudobná na suroviny. Bola pestrofarebná a používalo sa v nej mnoho… pokračuj

Netradičné zdroje potravín

V piatom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Eva Ivanišová z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre o alternatívnych zdrojoch potravín. Potravinové a poľnohospodárske systémy sú v súčasnosti výrazne ovplyvňované faktormi, ktoré ohrozujú ich budúcu udržateľnosť. Naproti tomu rastúca… pokračuj

Sedavý spôsob života a zdravie

Vo štvrtom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Boris Bajer z Centra výživy a tréningu o vplyve sedavého spôsobu života na naše zdravie. Sedavý spôsob života je fenoménom súčasnosti a hlboko zasahuje do zdravotného stavu nášho organizmu. Mnoho ľudí tento… pokračuj

Počítačové spracovanie slovenčiny

Hosťom marcovej online vedeckej cukrárne s názvom Ako technológie pomáhajú pri spracovaní slovenčiny a čo vieme naučiť umelú inteligenciu? bude Radovan Garabík z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV v Bratislave. Na prínos moderných technológií v jazykovede sa dá pozerať z dvoch strán. Na jednej strane nám počítačové… pokračuj

Vplyv výživy na zdravie človeka

V treťom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV o vzťahu výživy a zdravia človeka. Súčasná pandémia, ktorú spôsobil koronavírus, a s ňou súvisiace obmedzenia majú dosah na sociálny život, stravovacie návyky, možnosti športovať, a… pokračuj

Superpočítače (nielen) vo vede

Príďte si vypočuť popularizačné prednášky o tom, ako využívame superpočítače v rôznych oblastiach a vo vedných disciplínach. Tento semester vás čaká okrem iného téma umelej inteligencie a strojového učenia od základov až po rôzne zaujímavé aplikácie. Slovenských odborníkov si môžete vypočuť a diskutovať s nimi… pokračuj