Je nám teplo: riziká globálneho otepľovania

Letný špeciál vedeckej kaviarne bude venovaný vysokým teplotám, problematike zmeny klímy a hodnoteniu jej dosahov. Čo nás ešte čaká v rámci klimatologických extrémov? O koľko sa zvýšila teplota na Zemi a aké dôsledky to môže mať na náš život? Odpovede na tieto otázky sa dozviete… pokračuj

Fakty a fikcia vo vede a v umení

Človek je bytosť, ktorá obýva nielen reálny svet, teda svet faktov, ale žije aj v ríši možností a imaginácie. Do tohto sveta nám cestu sprístupňuje fikcia. Aký má fikcia charakter a kde je jej miesto v poznaní? Sú všetky umelecké diela fikciami? Môžu prinášať poznanie… pokračuj

Ako pracuje mozog

O tom, ako si vedci myslia, že nám funguje mozog, porozpráva v májovej vedeckej cukrárni CVTI SR Tomáš Hromádka z Neuroimunologického ústavu SAV v Bratislave. Ľudský mozog je tá najzložitejšia vec, akú poznáme. To, ako vnímame, ako spomíname, ako myslíme, ako sa správame, je produktom… pokračuj

Pilotované lety

Hosťom májovej Vedy v CENTRE bude Jiří Šilha z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, ktorý bude hovoriť o letoch do vesmíru, výzvach, ale aj o ich možných rizikách. Vesmírny výskum rýchlo napreduje aj vďake snahe nájsť nové zdroje a oblasti pre ľudský život.… pokračuj

Nanomateriály pre nové technológie

Hosťom aprílovej Vedy v CENTRE bude Milan Sýkora z Laboratória pokročilých materiálov Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave, ktorý porozpráva o vývoji nanomateriálov, ako aj o ich praktickom využití. Výskum a vývoj nových nanomateriálov v súčasnosti patria k najdynamickejším vedným oblastiam na rozmedzí chémie, fyziky, biológie… pokračuj

Dá sa rastlina uspať?

O elektrických signáloch a anestézii v rastlinách porozpráva v aprílovej vedeckej cukrárni CVTI SR Andrej Pavlovič z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Hoci rastliny nemajú neuróny, dokážu generovať a šíriť elektrické signály. Tie v rastlinách prenikajú prostredníctvom cievnych zväzkov a dokážu tak informovať vzdialené… pokračuj

Čitateľská gramotnosť

Hosťom marcovej Vedy v CENTRE bude Oľga Zápotočná z Ústavu sociálnej komunikácie SAV a z Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorá porozpráva o príčinách slabej čitateľskej gramotnosti a spôsoboch, ako ju u mladých ľudí nanovo vybudovať. Vďaka medzinárodným meraniam, do ktorých sa Slovensko pravidelne… pokračuj

Ako na úzkosť

Hosťom februárovej Vedy v CENTRE bude Daniela Ježová z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, ktorá porozpráva o úzkosti a o tom, prečo vzniká, aký má vplyv na naše zdravie, ale aj o významnom výskume v oblasti úzkosti a depresie. Primeraná úzkosť nie je príznak… pokračuj

Mozog počas spánku

O tom, čo sa deje v mozgu, keď spíme a ako na to vplývajú technológie, porozpráva vo februárovej vedeckej cukrárni CVTI SR Martin Kucharík z Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave. Ešte na začiatku 20. storočia sa vedci domnievali, že spánok je pasívny stav podobný smrti.… pokračuj

Batérie a elektromobilita

O problematike batérií a ich budúcnosti v elektromobilite porozpráva vo vedeckej cukrárni CVTI SR v utorok 17. januára 2023 o 9.00 h Miroslav Mikolášek z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Sú batérie tou najvyspelejšou technológiou alebo môžeme ešte očakávať ich zlepšenie? Sú ekologické?… pokračuj