Oxidačný stres

Komplexný pohľad na oxidačný stres prinesie vo svojej prednáške v júnovej Vede v CENTRE v CVTI SR Jana Radošinská. Mnoho ľudí v súčasnosti spája príčinu svojich zdravotných problémov s pojmom oxidačný stres, vďaka čomu sú čoraz populárnejšie aj produkty na jeho potlačenie. Vplyv oxidačného stresu… pokračuj

História robotiky

Peter Hubinský z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU priblíži v májovej vedeckej cukrárni, aká bola cesta od stredovekých automatov po robotizované automobilky. Od starovekých bájí cez stredoveké automaty, prvé priemyselné roboty zo 60. rokov až po súčasnosť. Prednáška sa bude zameriavať na históriu robotiky,… pokračuj

Imunita – náš ochranný štít

O imunite všeobecne, jej podpore, fungovaní aj poruchách bude prednášať v májovej Vede v CENTRE v CVTI SR imunológ Milan Buc z Imunologického ústavu Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Počas celého života nás ohrozuje množstvo chorôb. Niekedy menej, inokedy viac. Neustále na nás číhajú rôzne vírusy, baktérie… pokračuj

Mozog potrebuje pohyb

Barbara Ukropcová, vedúca Centra pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV, priblíži v aprílovej vedeckej cukrárni, prečo mozog potrebuje pohyb. Pohyb je jedným z nástrojov evolúcie a prostriedkov na udržanie zdravia. A keďže sme jedno telo – jedna duša, pravidelná dávka dostatočne intenzívneho pohybu je veľmi prospešná… pokračuj

Ako sa zorientovať v diétach?

V siedmom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Babinská z Lekárskej fakulty UK v Bratislave o alternatívnych formách výživy. Alternatívne formy výživy mnohí poznáme skôr pod názvom diéty – paleolitická diéta, ryžová diéta či keto diéta – ich zoznam… pokračuj

Kuchyňa neskorého stredoveku

V šiestom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Katarína Nádaská z Archívu Staré Mesto Bratislava a Centra celoživotného vzdelávania EU v Bratislave o stredovekej kuchyni. Stredoveká kuchyňa nebola vôbec chudobná na suroviny. Bola pestrofarebná a používalo sa v nej mnoho… pokračuj

Netradičné zdroje potravín

V piatom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Eva Ivanišová z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre o alternatívnych zdrojoch potravín. Potravinové a poľnohospodárske systémy sú v súčasnosti výrazne ovplyvňované faktormi, ktoré ohrozujú ich budúcu udržateľnosť. Naproti tomu rastúca… pokračuj

Sedavý spôsob života a zdravie

Vo štvrtom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Boris Bajer z Centra výživy a tréningu o vplyve sedavého spôsobu života na naše zdravie. Sedavý spôsob života je fenoménom súčasnosti a hlboko zasahuje do zdravotného stavu nášho organizmu. Mnoho ľudí tento… pokračuj

Počítačové spracovanie slovenčiny

Hosťom marcovej online vedeckej cukrárne s názvom Ako technológie pomáhajú pri spracovaní slovenčiny a čo vieme naučiť umelú inteligenciu? bude Radovan Garabík z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV v Bratislave. Na prínos moderných technológií v jazykovede sa dá pozerať z dvoch strán. Na jednej strane nám počítačové… pokračuj