Vplyv výživy na zdravie človeka

V treťom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Adela Penesová z Biomedicínskeho centra SAV o vzťahu výživy a zdravia človeka. Súčasná pandémia, ktorú spôsobil koronavírus, a s ňou súvisiace obmedzenia majú dosah na sociálny život, stravovacie návyky, možnosti športovať, a… pokračuj

Chemická bezpečnosť potravín

V druhom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave o súčasných aspektoch chemickej bezpečnosti potravín. Problematiku bezpečnosti potravín vníma v súčasnosti spotrebiteľ veľmi citlivo, a to aj v dôsledku neustále… pokračuj

Dejiny písané Zemou

V marcovej vedeckej kaviarni sa dozviete, ako geologické procesy ovplyvňovali a doteraz vplývajú na naše dejiny. Hosťom podujatia bude Peter Bačík z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a Ústavu vied o Zemi SAV. Mnohé udalosti, ktoré považujeme za ľudský zásah do dejín, boli často iba… pokračuj

Budúcnosť cereálnych potravín

V prvom diele špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o potravinách hovorí Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva SPU v Nitre o budúcnosti cereálnych potravín. Vo svojej prednáške objasňuje vedecké koncepty poukazujúce na potenciál v celom reťazci výroby potravín z obilnín. Dostatok potravín považujeme za… pokračuj

Krása baktérií na molekulárnej úrovni

Spóry môžu byť pre človeka nebezpečným zdrojom chorôb a infekcií, no zároveň dokážeme pre ne nájsť využitie v biotechnológiách a potravinárstve. O tom, ako spóry vznikajú, ktorý spôsob ich využitia je bezpečný, ako funguje tento komplexný proces a kam až siaha výskum, sa dozviete viac… pokračuj

Vývoj nízkoenergetickej vákuovej sušiarne

Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín bude venovaná januárová online vedecká kaviareň. Jej hosťom bude odborník v oblasti výrobnej techniky Ľubomír Šooš. Na sušenie obilnín sa používa veľa viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo… pokračuj

Laserové diaľkomery v robotike

V poslednej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE o umelej inteligencii hovorí Martin Dekan z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU v Bratislave o laserových diaľkomeroch. Laserové diaľkomery, nazývané aj lidary, a ich rôzne modifikácie sa stávajú bežnou súčasťou elektroniky okolo nás. Kedysi… pokračuj

Umelá inteligencia v hrách je o zážitkoch

V šiestej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE hovorí Michal Ferko z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave o umelej inteligencii v hrách. Umelá inteligencia sa vo videohrách vyskytuje za účelom vytvárania dojmu uveriteľného… pokračuj

Cesta umelej inteligencie k súčasnému optimizmu aj strachu

V piatej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE hovorí profesorka Mária Bieliková z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií o vývoji umelej inteligencie a súčasných výzvach. Za vznik umelej inteligencie (AI, angl. Artificial Intelligence) sa považuje rok 1956, kedy sa tento pojem začal používať v… pokračuj

Etika v umelej inteligencii

Vo štvrtej epizóde špeciálnej série prednášok cyklu Veda v CENTRE hovorí Juraj Podroužek z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií o etických problémoch v oblasti umelej inteligencie. Umelá inteligencia (AI – Artificial Intelligence) priniesla mnoho pozitívnych zmien. Možno si ani neuvedomujeme, ako veľmi nám prítomnosť systémov AI… pokračuj