Cestovanie v čase

O tom, prečo cestovanie v čase nie je len sci-fi a čo na to hovorí fyzika, porozprával v októbrovej vedeckej cukrárni CVTI SR Samuel Kováčik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Hoci cestovanie v čase považujeme len za sci-fi z kníh a… pokračuj

Ako pracuje mozog

O tom, ako si vedci myslia, že nám funguje mozog, porozpráva v májovej vedeckej cukrárni CVTI SR Tomáš Hromádka z Neuroimunologického ústavu SAV v Bratislave. Ľudský mozog je tá najzložitejšia vec, akú poznáme. To, ako vnímame, ako spomíname, ako myslíme, ako sa správame, je produktom… pokračuj

Dá sa rastlina uspať?

O elektrických signáloch a anestézii v rastlinách porozpráva v aprílovej vedeckej cukrárni CVTI SR Andrej Pavlovič z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Hoci rastliny nemajú neuróny, dokážu generovať a šíriť elektrické signály. Tie v rastlinách prenikajú prostredníctvom cievnych zväzkov a dokážu tak informovať vzdialené… pokračuj

Mozog počas spánku

O tom, čo sa deje v mozgu, keď spíme a ako na to vplývajú technológie, porozpráva vo februárovej vedeckej cukrárni CVTI SR Martin Kucharík z Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave. Ešte na začiatku 20. storočia sa vedci domnievali, že spánok je pasívny stav podobný smrti.… pokračuj

Batérie a elektromobilita

O problematike batérií a ich budúcnosti v elektromobilite porozpráva vo vedeckej cukrárni CVTI SR v utorok 17. januára 2023 o 9.00 h Miroslav Mikolášek z Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Sú batérie tou najvyspelejšou technológiou alebo môžeme ešte očakávať ich zlepšenie? Sú ekologické?… pokračuj

Dobré a zlé tuky

O problematike tukov porozpráva v decembrovej vedeckej cukrárni 13. decembra 2022 o 9.00 h v CVTI SR Oľga Pecháňová z Centra experimentálnej medicíny SAV v Bratislave. V prednáške objasní, akú úlohu majú všeobecne tuky v našom organizme, ako na náš organizmus vplýva cholesterol a aký… pokračuj

Bojíte sa výšok? Pomôže vám virtuálna realita

V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa uskutoční aj prednáška o prekonávaní strachu z výšok pomocou virtuálnej reality. Podujatie Utorok s virtuálnou realitou (8. novembra) bude jednou z hlavných akcií tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Podujatie bude rozdelené na dva bloky… pokračuj

Bocian biely na Slovensku

Bocian biely je najznámejším vtáčím druhom, ktorého významná časť života je viazaná na kultúrnu, človekom ovplyvnenú krajinu. Hniezdi v urbánnom prostredí a vďaka svojej obľúbenosti sa stal vlajkovým druhom pre rozvoj občianskej vedy u nás. Do výskumu a sledovania populácie bociana bieleho sa zapájajú odborníci,… pokračuj

Vplyv emócií a motivácie na učenie sa

O tom, aká je úloha akademických cieľov, motivácie a emócií pri učení sa, porozpráva v septembrovej vedeckej cukrárni 27. 9. 2022 o 9.00 h v CVTI SR Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV v Bratislave. Na prednáške sa oboznámite s tým, čo sú… pokračuj

Konšpiračné teórie

Zuzana Panczová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV priblížila v júnovej vedeckej cukrárni, ako konšpiračné teórie (de-)formujú dejiny. Prednáška objasní, čo sa skrýva pod pojmom konšpiračné teórie, prečo sú konšpirácia a konšpiračná teória odlišné pojmy a ako súvisia s fámami, hoaxmi a dezinformáciami. Dozviete… pokračuj