Bojíte sa výšok? Pomôže vám virtuálna realita

V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa uskutoční aj prednáška o prekonávaní strachu z výšok pomocou virtuálnej reality. Podujatie Utorok s virtuálnou realitou (8. novembra) bude jednou z hlavných akcií tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Podujatie bude rozdelené na dva bloky… pokračuj

Bocian biely na Slovensku

Bocian biely je najznámejším vtáčím druhom, ktorého významná časť života je viazaná na kultúrnu, človekom ovplyvnenú krajinu. Hniezdi v urbánnom prostredí a vďaka svojej obľúbenosti sa stal vlajkovým druhom pre rozvoj občianskej vedy u nás. Do výskumu a sledovania populácie bociana bieleho sa zapájajú odborníci,… pokračuj

Vplyv emócií a motivácie na učenie sa

O tom, aká je úloha akademických cieľov, motivácie a emócií pri učení sa, porozpráva v septembrovej vedeckej cukrárni 27. 9. 2022 o 9.00 h v CVTI SR Kamila Urban z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV v Bratislave. Na prednáške sa oboznámite s tým, čo sú… pokračuj

Konšpiračné teórie

Zuzana Panczová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV priblížila v júnovej vedeckej cukrárni, ako konšpiračné teórie (de-)formujú dejiny. Prednáška objasní, čo sa skrýva pod pojmom konšpiračné teórie, prečo sú konšpirácia a konšpiračná teória odlišné pojmy a ako súvisia s fámami, hoaxmi a dezinformáciami. Dozviete… pokračuj

História robotiky

Peter Hubinský z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU priblíži v májovej vedeckej cukrárni, aká bola cesta od stredovekých automatov po robotizované automobilky. Od starovekých bájí cez stredoveké automaty, prvé priemyselné roboty zo 60. rokov až po súčasnosť. Prednáška sa bude zameriavať na históriu robotiky,… pokračuj

Mozog potrebuje pohyb

Barbara Ukropcová, vedúca Centra pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV, priblíži v aprílovej vedeckej cukrárni, prečo mozog potrebuje pohyb. Pohyb je jedným z nástrojov evolúcie a prostriedkov na udržanie zdravia. A keďže sme jedno telo – jedna duša, pravidelná dávka dostatočne intenzívneho pohybu je veľmi prospešná… pokračuj

Počítačové spracovanie slovenčiny

Hosťom marcovej online vedeckej cukrárne s názvom Ako technológie pomáhajú pri spracovaní slovenčiny a čo vieme naučiť umelú inteligenciu? bude Radovan Garabík z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV v Bratislave. Na prínos moderných technológií v jazykovede sa dá pozerať z dvoch strán. Na jednej strane nám počítačové… pokračuj

Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné?

Hosťom februárovej online vedeckej cukrárne na tému Rakovina – je možné vyliečiť nevyliečiteľné? bude Silvia Schmidtová z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV.   Vo svojej prednáške sa bude venovať rakovine vo všeobecnosti, prečo vzniká, či sa jej dá vyhnúť a zameria sa aj na… pokračuj

Prečo v biológii potrebujeme modelové organizmy?

Hosťom januárovej online vedeckej cukrárne bude Viktor Demko z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV. Vo svojej prednáške bude hovoriť o tom, na čo nám slúžia tzv. modelové organizmy, s ktorými pracujú vedci v laboratóriu. Ako príklad uvedie kvasinky, červa C. elegans alebo muchu drozofilu. Konkrétne… pokračuj

Materiály pre udržateľné využívanie energie

O technických materiáloch, ktoré v doterajšej histórii ľudstva najviac prispeli k efektívnejšiemu získavaniu, uskladňovaniu a využívaniu energie, bude hovoriť vo svojej prednáške v rámci decembrovej vedeckej cukrárne Jaroslav Jerz z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV v Bratislave. V prednáške sa dozviete o tom, ktorými smermi by sa mohol… pokračuj